Distillery: Woodford Reserve
Eigenaar: Brown-Forman Corporation.
Opgericht: 1812
Regio: Kentucky, USA
Prijs: € 35 tot € 45,-
Woodford
Sinds 1812 maken ze whiskey in deze distillery uit Versailles, Kentucky. De start was niet meteen succesvol, de eerste paar jaren moest de distillery af en toe sluiten, dan weer open etc. Vanaf 1838 ging het beter en bleef die open. Daarmee is de distillery de oudste nog werkende distillery van Kentucky. Elijah Pepper was de oprichter, maar al snel nam zijn zoon Oscar het over. De distillery staat nog steeds bekend als The Old Oscar Pepper Distillery.
Ze hebben een aantal ontwikkelingen bedacht die erg belangrijk zijn geworden voor de Bourbon industrie. Sour mash fermentatie, Pot still distillatie en virgin oak barrel rijping zijn drie voorbeelden die in deze distillery zijn ontstaan.
In 1996 pas zijn ze begonnen met het maken van Woodford Reserve bourbon. In 2004 is de distillery omgedoopt tot de Woodford Reserve Distillery.
Ze maken er Woodford Reserve Bourbon, Woodford Reserve Double Oaked, Woodford Reserve Straight Rye Whiskey, Woodford Reserve Straight Malt Whiskey en Woodford Reserve Wheat Whiskey.
Daarnaast maken ze ook enkele limited release varianten: Woodford Reserve Master’s Collection, Woodford Reserve Master’s Collection Batch Proof en enkele speciale eenmalige bottelingen bij lokale gelegenheden.
Straight Rye whiskey
Straight rye whiskey is een Amerikaanse whiskeyvariant. Buiten de VS kun je wel Rye whisk(e)y maken, maar als er straight voor staat, komt het uit de VS. Er is een aantal wettelijke eisen. Volgens de Amerikaanse variant van SWA (de Federal Standards of Identity for Distilled Spirits) moet straight Rye whiskey voldoen aan de volgende eisen:
- De mashbill moet minstens 51% uit rogge bestaan (de rest is meestal maïs en gemoute gerst).
- De spirit moet minstens 2 jaar rijpen in nieuwe, verkoolde eikenhouten vaten.
- Als de rijping tussen 2 en 4 jaar is, moet het etiket de leeftijd vermelden.
- Bij distillatie moeten ze onder de 80% (160 Proof) blijven en de spirit moet op een sterkte van 62,5% of minder het vat in gaan.
- Er mag alleen worden verdund met water; er mogen geen kleurstoffen of smaakstoffen toegevoegd worden.
Wat zit er in de fles?
De mash bill van deze Rye Whiskey is 53% rogge (rye), 33% maïs (corn) en 14% gemoute gerst (malted barley). Zelf zeggen ze hierover dat ze een pre-prohibition style ratio gebruiken, dus de oude graanverhouding van vóór de drooglegging. Verder staat er geen leeftijd op het etiket, dus de whiskey is ouder dan vier jaar. Veel bronnen schatten dat Woodford straight rye whiskey gemiddeld tussen de 4 en 6 of zelfs 7 jaar gerijpt heeft, hoewel dit niet officieel wordt bevestigd. Officieel is het een NAS whiskey. Ook de alcoholsterkte is de typische Kentucky sterkte van 45,2% ABV (90.4 Proof).
De whisky samengevat:
Leeftijd: NAS
Alcohol: 45,2%
Vaten: virgin oak, charred barrels
Filtering: Niet duidelijk, nergens te vinden.
Bijkleuring: Nee
Hoe smaakt dat dan?
De kleur van de whiskey is honinggoud (is dat een kleur?). Het is wel een eerlijke kleur, omdat er niets aan toegevoegd mag worden.
De geur is heel kruidig, een duidelijke roggegeur. Ik ruik fruit (peer en appel) op de achtergrond, samen met een notengeur.
De smaak van de whiskey is ook heel kruidig, vol en romig. De eerste smaak is duidelijk rogge, maar ook veel specerijen (kruidnagel, peper). Na wat meer slokjes wordt de smaak wat zoeter, richting fruit en honing. Na een langere tijd walsen komt er ook een houtsmaak en mout naar voren.
De afdronk is erg lang en de specerijen, samen met de rogge blijven halsstarrig in de mond hangen.
Ik vind rogge whiskey erg lekker en deze mag er zeker zijn. Maar, het is geen absolute topper. Voor deze prijs is die zeker niet verkeerd.