Distillery: Westward distillery
Eigenaar: Christiaan Krogstad en Thomas Mooney
Opgericht: 2004
Regio: Oregon, USA
Prijs: € 50,- tot € 60,-
Westward…
is een Amerikaanse whiskey maker. Die verwacht je in eerste instantie in het zuidoosten, in de omgeving van Tennessee en Kentucky. Deze distillery staat echter aan de andere kant van de VS. Westward komt uit Portland, Oregon. Voor de oriëntatie: Oregon ligt aan de westkust, tussen California en de staat Washington. Washington ligt tegen de Canadese grens.
In 2004 richtte Christiaan Krogstad deze distillery op om een whiskey te maken in een Northwest-style.
De Westward stijl
Ze beginnen met het brouwen van een ambachtelijke American Ale, met behulp van lokaal gemoute gerst, biergist en een langzame gisting op lage temperatuur. Hierbij gebruiken ze tweerijige gerst in plaats van de in de VS meer gebruikelijke zesrijige gerst. Die laatste bevat meer enzymen die in staat zijn om suikers om te zetten in alcohol. Bij de tweerijige gerst zijn de korrels groter en het eiwitgehalte lager. In Europa wordt deze meer gebruikt voor de bierproductie.
Bij Westward distilleren ze twee keer in op maat gemaakte pot stills met lage reflux. Hierdoor krijg je een robuustere whiskey die de bloemige Ale een steviger karakter meegeeft in de spirit.
Tenslotte rijpen ze in nieuwe, zwaar geroosterde en licht verkoolde Amerikaanse eikenhoutenvaten.
Dus samengevat, ze maken een Amerikaanse Ale die gedistilleerd wordt op de Schotse manier en rijpt als een bourbon.
Distillery summary:
De distillery is uitgerust met:
1 wash still (11.350 liter) en 1 spirit still (2.650 liter)
Water uit het Bull Run Watershed-gebied. Het is regen en smeltwater dat ze gebruiken.
Productie: 240.000 liter pure alcohol (lpa) per jaar.
Wat zit er in deze fles?
Bij Westward maken ze deze Westward whiskey original die het beschreven procedé volgt en dan op 45% ABV (90 proof) de fles in gaat als een NAS whiskey.
Van deze original maken ze een aantal finish-varianten. Zo is er de pinot-noir cask finish, stout cask finish, Oloroso Sherry Cask Finish, Cognac Cask Finish en de rum cask finish. Maar deze fles met het blauwe etiket is dus “The Original”.
De whiskey gaat vervolgens ook op 45% ABV de fles in, ik kan niets vinden over bijkleuring of de wijze van filteren.
De whiskey:
Leeftijd: NAS
Alcohol: 45%
Vaten: heavily toasted, lightly charred virgin American oak casks
Filtering: non chill filtered
Bijkleuring: nee
De beleving van deze whiskey
De kleur van de whiskey is roodbruin, een mooie, diepe kleur.
De geur is heel vol, zoet en fruitig. Ik ruik mout, vanille, chocolade, maar ook verschillende fruiten, zoals druiven, sinaasappel(schil) en perzik. Op de achtergrond vind ik ook nog specerijen (peper) en karamel.
De smaak van de whiskey is vol, zoet en stevig. In de smaak komt de perzik meer naar voren, samen met de karamel, vanille, pepertje en de chocolade uit de geur. Ik proef weinig nieuwe dingen, eigenlijk is de smaak het voortzetten van de geur.
De afdronk is best lang. De karamel en het pepertje blijven erg lang hangen, er komt ook een zilte smaak bij kijken.
Het is een mooie, stevige whiskey, maar ik denk dat ik hem net te jong vind. Ik denk zeker dat die niet ouder is dan acht jaar. Dat gezegd hebbende, met een blinde proeftest zou ik zeggen dat het een Schotse Speysider is.
