Waterproof Blended Malt

Dat soms in een slijterij onwaarheden verteld worden, laat zien dat er veel verschillende verhalen rond gaan in de wereld van whisky.

Deze whisky is er ook een van. Waterproof, de fles wordt verkocht in een Macintosh regenjas. Het verhaal dat erbij hoort -volgens de slijter- is dat deze whisky afkomt van het natste deel van Schotland.
Maar de whisky komt van Macduff, een plaats in het oosten van de Speyside. Dat is een van de droogste delen van Schotland.
Nu is het wel bovengemiddeld nat in Schotland, maar in de Speyside is het vergelijkbaar met Nederland. Wil je echt veel regen zien, moet je naar het westen, naar de Highlands.

Wat dan wel?

Nou, water slaat wel op de regen in Schotland. Op hun website hebben ze zelfs een amusante lijst van 64 verschillende benamingen van regen. De regen is natuurlijk ook een belangrijk deel van ‘het Schotse’, ze hebben er hele spreekwoorden aan gewijd.
Maar, het slaat ook op het water dat nodig is om whisky te maken. Water, oftewel de kwaliteit ervan is belangrijk voor de whisky…Ze hebben de etiketten wel voorzien van waterdruppeltjes.
Proof gaat over de ouderwetse benaming van de alcoholsterkte. Vroeger werd de alcoholsterkte aangeduid met proof, ‘het bewijs’ d.m.v. buskruit en wanneer die nog wel explodeert. Deze whisky wordt gebotteld op de oude ‘proof-sterkte’ van 91.6 proof, oftewel 45,8%.
Samen vormen ze waterproof, dat is ook de naam die ze vaak gebruiken voor regenkleding, met name een broek of jas. De Schotse uitvinder Charles Macintosh heeft deze kenmerkende gele stof in 1821 uitgevonden, en daarmee de Mac regenjas.

Wat zit er in de fles?

Het is een blended malt, dus een mix van verschillende Speyside single malts. Een handvol, niet meer…maar welke malts ervoor zijn gebruikt zeggen ze niet.
Naast traditionele bourbonvaten gebruiken ze ook sherryvaten. In beperkte mate, zodat het niet sherry schreeuwt, maar een mooie balans is tussen de verschillende smaakelementen. De oudste whisky die ze gebruiken is -zoals ze zelf zeggen- ‘a good bit older than a standard whisky’. Dat lijkt mij een beetje ouder dan 10 jaar…Dus, overall is het best een jonge whisky-blend.
Het is een batch-botteling. Dat betekent dat deze fles samen met z’n broertjes in een keer gebotteld zijn en volgend jaar een nieuwe batch komt. Die nieuwe batch kan dan anders uitzien en smaken vanwege andere vaten en dergelijke.
Zoals al gezegd, de whisky is gebotteld op 45,8% alcohol en is natuurlijk gekleurd.

De smaaknotities

De kleur is meer dan geel, donker koper.
De geur is allereerst zoet. Maar er zit veel meer in, fruit, bessen en wat karamel op de achtergrond.
De smaak is heel vol en zoet. De smaak is zwaarder dan de geur doet vermoeden, krenten, chocolade, vijgen, gedroogd fruit, gember.
De afdronk is best lang waarbij de genoemde smaken langzaam wegebben. Er komt ook een klein pepertje en wat kruiden bij kijken.
Ik doe er ‘a wee splash of water’ bij.
De geur wordt meteen een stuk milder, minder zoet. Ik laat de whisky nog wel een paar minuutjes staan, zodat het water z’n werk kan doen.
De geur is nu iets meer richting gedroogd fruit. De smaak lijkt nu meer van een oudere whisky, rustiger en complexer. De genoemde smaken zijn er nog, maar nog meer in elkaar verwikkeld.

Conclusie

Ze hebben met deze whisky geen revolutionair nieuwe dram op de markt gezet, maar wel wat betreft marketing iets leuks gedaan. Voor mij werkte het….een keer, denk ik.

Tags:

Waterproof Blended Malt

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!