Waterford Wilkinstown

Waterford?

Waterford is een Ierse whisky…en dat is geen schrijffout. Ze doen bij Waterford in principe alles anders, dus ook de spelling van het woord whisky (wat in Ierland eigenlijk gespeld wordt als whiskey).
Terroir is hun hoofdmotto, terroir is aandacht voor de eigenzinnige herkomst met een gedetailleerd oog voor de natte klei.

Voor mij was terroir een nieuw begrip, Wikipedia zegt erover: “Terroir verwijst naar een grond of bodem in relatie tot gewassen die hierop geteeld worden, meer specifiek naar een kenmerkende eigenschap van die grond of bodem die belangrijk is voor de gewassen. Het woord komt uit het Frans en hangt samen met terre”.

Nou, dat doen ze ook. Over de herkomst van de whisky is erg veel te vinden op hun website. Wanneer is de gerst gezaaid, wanneer is die geoogst, is wanneer er wort van is gemaakt etc.

Wilkinstown

Over de boer en boerderij zeggen ze het volgende:
“Vijf kilometer ten westen van de stad Wexford, Ierland en in de buurt van de monding van de rivier de Slaney, lag ooit een oud kasteel met een vestingmuur en kerkhof. Tegenwoordig wordt op deze plek gerst verbouwd door derde generatie teler Ger Kelly. Op zijn boerderij genaamd Wilkinstown, houdt de bescheiden Ger Kelly zich al jaren bezig met het verbouwen van zijn gerst op dit prachtige stukje Ierland. Het is een vlak terrein, gekenmerkt door de riviermonding en beïnvloedt door het maritieme microklimaat.

Wat zit er in de fles?

De whisky die is gemaakt met het gerst van Ger, Waterford Wilkinstown 1.1., is exclusief geselecteerd voor de Nederlandse markt.
Deze whisky is de eerste editie van de eerste release afkomstig van de Wilkinstown boerderij. Gedistilleerd in 2016, gebotteld in februari 2021 en 3 jaar, 11 maanden en 2 dagen gerijpt. Geen kleuring, geen chill-filtratie of toevoegingen.”

Ook over het gebruik van de vaten maken ze geen geheim, de whisky heeft gerijpt op  25% First Fill Amerikaans barrels, 20% Virgin Amerikaans barrels, 24% Premium French casks en 31% Vin Doux Naturel vaten. Die laatste is een zoete wijn, moscatel is zo’n vin doux naturel wijn. De whisky is dus natuurlijk gekleurd en non-chill filtered de fles in gegaan op een stevige 50% alcohol sterkte.

Nou, hoe smaakt die terroir dan?

De smaaknotities

De kleur is een beetje een verrassing omdat de fles blauw gekleurd is. De kleur is erg licht, strogeel.
De geur is erg verwarmend, een mooie volle wintergeur. Bruine suiker, koffie, zoethout zijn de geurtjes die het meest opvallen. Er zitten er meer in, maar het is soms lastig om ze te benoemen…
De smaak is ook een typische wintersmaak. Kruidnagel, venkel, gember, gerst, suiker…heerlijk. De eerste reactie bij de eerste slok was erg verrassend, super mooie, zachte smaak voor zo’n sterke whisky.
De finish is erg lang, waarbij kruiden en een warme zoetheid een hele tijd in de mond blijft hangen.
Water bij de whisky verandert de smaak niet echt in z’n karakter maar wel behoorlijk in z’n uitbundigheid. Hij wordt nog zachter, nog kruidiger…héérlijk!

Conclusie

Waterford is op de markt sinds 2015, heel nieuw dus (zoals veel Ierse whiskey’s). Ik denk dat hier nog vaker een Waterford langs gaat komen, dit smaakt veelbelovend!!

Waterford Wilkinstown

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!