Waterford The Cuvée

Waterford?

Waterford is een Ierse whisky…en dat is geen schrijffout. Ze doen bij Waterford in principe alles anders, dus ook de spelling van het woord whisky (wat in Ierland eigenlijk gespeld wordt als whiskey).
Terroir is hun hoofdmotto, terroir is aandacht voor de eigenzinnige herkomst met een gedetailleerd oog voor de natte klei.
Voor mij was terroir een nieuw begrip, Wikipedia zegt erover: “Terroir verwijst naar een grond of bodem in relatie tot gewassen die hierop geteeld worden, meer specifiek naar een kenmerkende eigenschap van die grond of bodem die belangrijk is voor de gewassen. Het woord komt uit het Frans en hangt samen met terre”.
Nou, dat doen ze ook. Over de herkomst van de whisky is erg veel te vinden op hun website. Wanneer is de gerst gezaaid, wanneer is die geoogst, wanneer er wort van is gemaakt etc.
Ze brengen drie lijnen op de markt, de single farm origin, de Cuvée concept en de Arcadian farm origin.

The Cuvée

De op het terroir gebaseerde concept bij Waterford heeft zijn definitieve single malt vlaggenschip gebotteld. Geïnspireerd door de wijnmakerij uit Bordeaux heeft Waterford dezelfde methode toegepast om een unieke samenkomst van whisky-smaken te creëren, ze noemen het The Cuvée.
Ze hebben 25 verschillende Waterford Single Farm Origin-whisky’s, afkomstig uit verschillende terroirs van Zuid-Ierland, samengebracht in dit hoogtepunt van hun terroir gebaseerde concept.
Er zijn drie kleinere broertjes in dit concept; Cuvée Argot, Micro Cuvée Lómhar Winter ’22 en Micro Cuvée Feuille Morte. En dan heb je de koningin in de lijn, The Cuvée.

Wat zit er dan in de fles?

Zoals bij iedere Waterford krijg je een terroir code om alles te weten te komen over de whisky. De code voor deze fles is: LODE*ST-AR.
Voor de luie lezer zal ik het hier samenvatten. Maar, ga er vooral zelf heen en raak verwonderd wat ze allemaal weten te vertellen over de whisky…echt gaaf!
Nou, een greep uit de weetjes: De tijd dat de gerst heeft gegroeid was het 26% van de dagen zonnig, regende het op 21% van de dagen en was de gemiddelde temperatuur 11 oC. De gerstsamenstelling was 36% Irina, 19% Taberna, 32% Overture en 13% Propino.
Je kunt lezen waar ieder vat vandaag komt, waarvan 38% first fill was en 40% second fill. De rest zal dan virgin oak zijn…denk ik. Het zijn allemaal American oak vaten die van een scala van distillery’s uit de VS en de Speyside Cooperage afkomen.
De rijping duurde 4 jaar, 6 maanden en 10 dagen en de whisky is op een mooie sterkte van 50% de fles in gegaan. Uiteraard is de whisky natuurlijk gekleurd en non-chill filtered.
Het artwork op het etiket stelt de vele lagen in de smaak voor, heet Binary Assimilation gemaakt door Leah Hewson.

De whisky….

De kleur van de whisky is donkergoud.
De geur is zo mooi en lekker dat ik nu al bang ben dat de fles binnen no-time leeg gaat zijn. Superzacht met fruit zoals appels, banaan en sinaasappel, kruiden, specerijen, mout, pim’s koekjes. Er zit nog veel meer in de geur, maar aangezien ik wat verkouden ben is het lastig om te duiden.
De smaak is enorm vol, mondvullend. Ik neem eerst wat slokjes voordat ik ga ‘proeven’, eerst de mond acclimatiseren.
De smaak zit in eerste instantie vol met specerijen en kruiden. Ik proef peper, donkere chocolade, citrusschil, zuurtjes, fruit (appels, kersen, watermeloen), anijs, mout, eiken. Niet te doen zeg, wat een smaakbom is dit!
De afdronk is behoorlijk lang waarbij de geproefde smaken langzaam uitdoven in een droog eiken.

Met water erbij wordt de geur nog zachter. De smaak wordt zachter en voller. Er ontwikkelt wel meer peper in de smaak, de fruit is wat meer op de achtergrond gegaan. Ik moet zeggen dat ik de whisky zonder water lekkerder vond.

Wauw, die bij Waterford weten wat ze doen, chapeau!

Tags:

Waterford The Cuvée

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!