Waterford?
Waterford is een Ierse whisky…en dat is geen schrijffout. Bij Waterford gaat in principe alles anders, dus ook de spelling van het woord whisky (wat in Ierland eigenlijk gespeld wordt als whiskey).
Terroir is hun hoofdmotto, terroir is aandacht voor de eigenzinnige herkomst met een gedetailleerd oog voor de natte klei.
Voor mij was terroir een nieuw begrip, Wikipedia zegt erover: “Terroir verwijst naar een grond of bodem in relatie tot gewassen die hierop geteeld worden, meer specifiek naar een kenmerkende eigenschap van die grond of bodem die belangrijk is voor de gewassen. Het woord komt uit het Frans en hangt samen met terre”.
Nou, aandacht voor de herkomst hebben ze bij Waterford ook. Over de herkomst van de whisky is erg veel te vinden op hun website. Wanneer is de gerst gezaaid, wanneer is die geoogst, wanneer er wort van is gemaakt etc.
Ze brengen drie lijnen op de markt, de single farm origin, de Cuvée concept en de Arcadian farm origin. In de single farm origin serie hebben ze 12 varianten.
Wat zit er in de fles?
De ingrediënten voor deze whisky komen van Lakefield Farm. Zoals ze zelf zeggen op hun website:
“In de luwte van Bishopswood, ooit getuige van het macabere schouwspel van de ophanging van een bisschop, staat Lakefield Farm, ten oosten van Durrow, Co. Laois, op golvende laaglanden die worden bebouwd door de innemende Seamus Duggan – winnaar van onze ‘Barley Grower of the Year Trophy’ voor zijn Gerstoogst 2019. Afgeleid van kalksteen en zandsteen produceren deze goed gedraineerde, diepe leemgronden uit de Elton-serie consistent uitzonderlijke gerstkwaliteit.”
Om meer te weten over de specifieke eigenschappen van de whisky, moet je de unieke code die op de fles staat ingeven op hun website. Wil je het zelf zien?
Ga dan naar https://waterfordwhisky.com/teireoir/ en voer de code in: F039E01-01
Je ziet daar de details van voornamelijk de gerst en de vaten. Wanneer is de gerst gezaaid, geoogst, vervoerd, gefermenteerd, etc…
Er is zelfs een bijna 12 minuten durende geluidsopname te beluisteren: hoe klinkt het op Wakefield Farm?
Er is een overzicht van de vaten die ze hebben gebruikt, ieder vat is beschreven. Ik heb de beschrijving van het eerste vat:
8643 | U.S. FIRST FILL | 197.84l | WILD TURKEY | 16 MARCH 2017 | LAKEFIELD |
Zo hebben ze 79 vaten beschreven. De inhoud van al die 79 vaten is op 13 november 2020 de marriage cask ingegaan. De verdeling van die vaten is:
46% first fill American oak, 23% virgin American oak, 15% Premium French oak, 16% Vin doux naturel (zoete dessertwijn).
De whisky is natuurlijk gekleurd, non-chill filtered en gebotteld op 50% ABV.
Hoe smaakt de whisky?
De kleur is licht goud.
De geur is heel licht en fris, maar wel warmend. Ik ruik fruit (appel), karamel, kruiden, mout en een lichte vanille achtergrond.
De smaak is heel vol, warmend en rijk. De eerste smaak die ik oppik is van specerijen, maar die gaat snel over naar de smaken die ik ook in de geur herkende. Mout, fruit (peer), vanille en een zoete ontwikkeling van honing op de achtergrond.
Vanwege het alcoholpercentage (en dus non-chill filtered) en ook de hele dikke olie-achtige textuur, doe ik er water bij.
De geur is nog zachter, maar de whisky blijft wel dezelfde geuren afgeven.
De smaak daarentegen is overweldigend lekker!! Zijdezachte textuur, met hele mooie, subtiele smaken van fruit, kruiden, mout en vanille.
De afdronk is heel lang, de smaken blijven in de mond hangen en worden langzaam zachter totdat er een moutige eiken smaak langzaam uitdooft.
Wauw!!