Vink Triple wood

Vink whisky? Dat klinkt wel heel Nederlands!
Nou, dat is het ook. Vink whisky komt uit Zaandam, Noord-Holland.

De distilleerderij

Meester distillateur Arthur Kruijt en zoon Allard maken samen de whisky in “De Tweekoppige Phoenix”, gesitueerd in het noorden van Zaandam…in de Zaanse Schans. De naam verwijst naar de legendarische feniks die uit zijn eigen as verrijst. Zo geven de distillateurs een dood product nieuw leven. De oude familierecepten worden in ere hersteld.
Van oudsher staat Nederland bekend vanwege de Jenever/Genever en likeuren. Een aantal van die stokerijen zijn ook het pad van de whisky ingeslagen, gewoon omdat het kan.
In de Tweekoppige Phoenix staat een hand gebouwde Duitse Müller pot still. Ze vergaren al hun ingrediënten zo lokaal mogelijk om het eindproduct zo “Zaans” mogelijk te houden.
Er werken zeven mannen bij Vink, twee mannen aan de stills en de rest creatieve heren en handelaren.
Ze experimenten graag met vaten en bewandelen daarmee niet het geijkte pad van rijpen. Bier, wijn en rum vaten is een greep uit hun assortiment.
Ze hebben op het moment drie varianten op de markt: een zesjarige single cask Amarone finish, een vijfjarige peated port en deze Triple wood blended malt.

De whisky

Zoals al gezegd, het is een blended malt. Dat betekent dat er enkel single malts zijn samengebracht, in dit geval is het een blend van 3, 5 en 7 jaar op Bordeaux & Bourbon vaten gelagerde malt-spirits.
Ik heb een fles van batch no. 2, die is op een sterkte van 42,7% ABV gebotteld. Ze zeggen zelf dat de whisky ‘slightly filtered’ is. Wat dat precies inhoudt, heb ik niet kunnen vinden.
Ze zeggen zelf over deze whisky dat het een whisky voor iedereen is. Een zeer toegankelijke dram voor de beginnende whisky drinker, maar met genoeg complexiteit voor de wat meer ervaren whisky drinker.

De smaak van deze Triple Wood

De kleur is rood goud, ik heb niets kunnen vinden of er een kleurstofje is toegevoegd. Ik heb zelf het vermoeden dat het een natuurlijk gekleurde whisky is.
De geur is zoet en fruitig. Er zit ook een geur in die me een beetje doet denken aan rye whisky. Sinaasappelschil, kruidig, maar ook wat van een hoestdrankje (Anijs?).
De smaak is behoorlijk sterk en vol. In eerste instantie is de smaak het verlengde van de geur. Als ik blind had geproefd, zou ik volhouden dat het een rye whisky is. Naast die rye smaken proef ik ook die hoestdrank samen met een mint. Bij de zoveelste slok wordt de whisky steeds zachter en andere smaken dienen zich aan. Ik proef kruiden en specerijen, zoals zwarte peper en kruidnagel. Ook hout en krenten vind ik in de smaak, maar wel een beetje verstopt. Grappig genoeg zeggen ze zelf van de smaak dat er vanille, hout en rood fruit in zit, maar daarvan vind ik er maar een.
De afdronk is halflang. De kruiden blijven hangen, samen met de houtsmaak en anijs.


Ik weet niet of een beginnende whiskydrinker hier enthousiast van wordt. De smaken die ik oppik zijn nogal sterk en niet toegankelijk. Maar, voor een herfstavond is deze whisky zeker niet verkeerd.

Tags:

Vink Triple wood

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!