Tomintoul Seiridh

De distillery

Tomintoul (uitspraak: Tom-in-’t-Owl) is een vrij jonge distilleerderij, opgeleverd in 1965 aan de rand van het bos en een paar kilometer buiten het dorp Tomintoul in de Speyside. Dat dorp is het hoogstgelegen dorp van Schotland en dient als favoriete uitvalsbasis voor wandelaars en bergbeklimmers die in het Oosten van Schotland willen sporten.

Opmerkelijk is dat slechts 2% van de productie bestemd is voor de single malt. De rest wordt verwerkt in blended whisky’s.
De distillery heeft 9 jaar na opening al de capaciteit moeten verdubbellen met nóg een set van twee stills. Ze produceren nu ongeveer 3,3 miljoen liter pure alcohol per jaar, het meeste daarvan gaat -zoals al gezegd- naar diverse blends.

Wat zit er in de fles?

De Seiridh-finish is de jongste telg uit deze distilleerderij. Hij heeft na de eerste rijping op ex-bourbon vaten, zijn finish gehad op Oloroso sherry vaten van een oude bodega uit Andalusië. De tijd dat die op deze vaten heeft gerijpt is nergens te vinden, de totale leeftijd van de whisky dus ook niet (NAS). De whisky is gebotteld op 40% alcoholsterkte. Van kleuring of filtering heb ik niets kunnen vinden.

De smaaknotities

De kleur is een mooie diep goud bruine kleur.
De geur is duidelijk een jonge geur, krenten, noten en mooi op de achtergrond een laagje mokka.
De smaak is echt  fris, bijna ‘vrolijk’ te noemen. Deze Seiridh is heel fruitig en uitbundig. Duidelijk is dat deze whisky nog geen 12 jaar is. Na wat slokjes wordt de smaak zoet, vijgen, amandelnoten en hout zijn de smaken die na een paar keer proeven het meest naar boven komen.
De afdronk is best lang, warm met noten en chocolade. Het einde is zoet en een klein beetje pittig.

Al met al is het een hele mooie, vriendelijke zomerwhisky…lekker in de koelende avond bij een vuurtje.

Tags:

Tomintoul Seiridh

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!