Three Scottish Brothers 20

Mac Duff Distillery

Deze whisky wordt geproduceerd in de Mac Duff distillery in Mac Duff Village (in het noorden van Highlands). Macduff is een van de nieuwere distilleerderijen, opgericht in 1958. Morty Dyke, George Crawford, James Stirret en Brodie Hepburn hebben de distilleerderij opgericht. Samen vormden ze Macduff Distilleries Ltd. De bouw van de distilleerderij werd in 1962 voltooid en de eerste vaten werden in juni van hetzelfde jaar gevuld.
Tijdens haar geschiedenis schommelde de officiële naam van de distilleerderij tussen Glen Deveron en MacDuff, waarbij de officiële bottelingen meestal onder de eerste werden uitgebracht. In 1972 werd Glen Deveron/Macduff overgenomen door William Lawson Distillers Ltd. (beroemd om een ​​blend met dezelfde naam), die in 1980 onderdeel werd van de Martini & Rossi-onderneming. In 1992 werden de eigenaren Martini & Rossi overgenomen door de Bacardi Maatschappij. Bacardi gaf hun dochteronderneming John Dewar & Sons de leiding over de Macduff-distilleerderij.
Dewar & Sons hebben ook Royal Brackla, Aberfeldy, Aultmore en Craigellachie onder hun hoede.

Wat zit er in de fles?

Over deze whisky is verder niet veel te vinden. Het is een single grain whisky, dat wordt door meerdere sites vertaald in “gemaakt van slechts één soort graan”. Maar dat is een hardnekkige misvatting. Single betekent -net als bij single malt- dat het volledig van één distillery afkomt. Een grain whisky bestaat namelijk uit een combinatie van water, gemoute gerst en een andere gemoute of ongemoute graansoort. Hier wordt meestal maïs, tarwe of rogge voor gebruikt. Dat kunnen meerdere soorten graan zijn en dus niet maar een.
Wat ze voor deze whisky hebben gebruikt, kan ik niet achterhalen. Ik heb ‘m wel in meerdere lijstjes “goedkopere whisky’s die je zeker in je kast wil hebben staan” gezien en niet onterecht! Vaak wordt er minderwaardig over blends gedaan, maar nóg minderwaardiger over grain whisky’s…en dat is niet altijd terecht. Dat blijkt wel uit deze whisky.
Ze hebben ‘m op 40% gebotteld en bijgekleurd met E150a…met de (single) grain heeft die dus alle ingrediënten om ‘m eigenlijk niet goed te gaan vinden.

De smaaknotities

De kleur is koper-geel…maja, bijgekleurd.
De geur van de whisky is heel zacht en zoet. Vanille, honing, eikenhout, krenten zijn wel de meest prominente geuren. Na wat langer snuffelen (en na wat slokjes) komen er ook geuren van kokos, kaneel en chocolade naar voren.
De smaak is ook boterzacht, vanille, honing en hout zijn ook in de smaak het duidelijkst aanwezig. De smaak is wel anders dan ik gewend ben van single malts, maar deze single grain is echt heel lekker.
De afdronk is best lang, zoet en er komt nu een licht pittig pepertje bij kijken.
Al met al, ‘great value for your money’…een heerlijke whisky om tijdens de zomeravonden te drinken. Hij is licht, zoet en erg toegankelijk…dus ook een mooie om mensen te geven die altijd zeggen dat whisky scherp is en krast in de keel…dat doet deze zéker niet!

Conclusie

Als deze fles leeg is, koop ik zeker een nieuwe!

Tags:

Three Scottish Brothers 20

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!