The Glenlivet Cipher

The Glenlivet

The Glenlivet is een toonaangevende distilleerderij gelegen in het hart van de Speyside. Het is de oudste distilleerderij van die omgeving (en dat wil wel wat zeggen in de Speyside, zeker in die hoek). Ze bestaan al sinds 1824 en hoogstwaarschijnlijk is er lang voor die datum whisky gemaakt op die plek.

De enige periode dat deze distillery de deuren heeft gesloten is tijdens de tweede wereldoorlog. Door de continue productie, hoge kwaliteit en voortdurend aan de weg te timmeren is The Glenlivet de meest verkochte single malt in de VS en de tweede single malt wereldwijd. Ze verkopen zo’n 6 miljoen flessen single malt per jaar. De hele productie is bijna 10,5 miljoen liter pure alcohol per jaar. Het verschil (dat wat niet verkocht wordt als single malt) is bestemd voor verschillende blends (o.a. Ballantine’s).

Ze brengen nu meer dan 20 varianten op de markt, van The Glenlivet Founders Reserve tot aan varianten van meer dan € 20.000,- per fles (the Glenlivet winchester collection vintage 1967, slechts 155 flessen van uitgebracht in maart 2019).

Nou, daar waag ik me nog niet aan, maar als iemand me wil sponsoren? Mijn verjaardag is op 12 september (hint, hint)

Cipher

Het is begonnen met een andere variant van The Glenlivet, Alpha genaamd. Die kwam in 2013 op de markt als limited edition (3350 flessen, 15 landen). Die Alpha was zonder een leeftijdsvermelding, geen informatie over de vaten, geen beschrijving van de smaak, niets! Dat was wel in ‘de smaak’ gevallen, iedereen ging zoeken naar de smaakkenmerken en werd dus echt uitgedaagd.
In 2016 hebben ze het een vervolg gegeven met Cipher en in 2019 is er een tweede opvolger op de markt gekomen onder de naam “Code”. Deze fles Cipher heb ik van een vriend gekregen, we hebben ‘m ook samen open gemaakt en samen de smaaknotities opgesteld…
Het doel van The Glenlivet is om whiskydrinkers aan te moedigen zich meer bewust te zijn van de geuren en smaken die in whisky zitten. Deze whisky is iets minder limited dan de Alpha. Er zijn 33.000 flessen op de markt gebracht en hij is verspreid over 25 landen. Bij het uitbrengen van deze whisky konden bezoekers van de site hun eigen smaakwiel maken. Door zes belangrijke geuren en zes smaken te selecteren en aan te merken in het smaakwiel konden ze hun smaakervaring met elkaar vergelijken. Vervolgens kregen ze een score op basis van hoe goed hun proefnotities overeenkwamen met die van Alan Winchester, de master distiller van The Glenlivet.

Wat zit er in de fles?

Wat wel bekend is over deze whisky, is dat die in first fill Amerikaans eiken heeft gelegen en een finish in first fill sherryvaten heeft gehad. Het schijnt dat The Glenlivet niet eerder deze combinatie van vaten heeft gehanteerd, dus daarmee is het ook een unieke whisky. De whisky is ook non chill filtered en gebotteld op 48% alcohol.

De smaaknotities

De kleur van deze whisky is mooi koper-goudgeel, een diepe kleur.
De geur is in eerste instantie fris en fruitig, hoofdzakelijk sinaasappelschil. Er zit ook een scherp randje in, niet hinderlijk, wel uitdagend.
De smaak is vol, duidelijk een whisky met meer diepte. De eerste tonen die we proeven zijn een zuurtje, chocolade, toffee. De smaak gaat over in een frisse fruitsmaak van mandarijn en peer.
De afdronk is best lang met die frisse fruitsmaken die langzaam overgaan in hout-tonen. Uiteindelijk blijft een droge, ietwat wrange smaak achter.
Een paar druppels water maakt de whisky wat zachter, er komt een bloesemsmaakje bij en de afdronk is wat minder lang.

Nou, poh, dit is echt wel een prachtige whisky. Weer een om één glas van te nemen, op een mooie herfstavond, om samen met iemand van gedachten te wisselen en te genieten van de mooie dingen in het leven…met een mooi glas whisky in de hand.

Tags:

The Glenlivet Cipher

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!