Japanse whisky
Japan is een groot whiskyland en dat is steeds beter bij het grote publiek bekend. Dat is ook goed te merken in de markt, de vraag in Japan is tegenwoordig veel groter dan het aanbod en de Japanners kunnen maar moeilijk aan die toenemende vraag voldoen. Daarom wordt het ook steeds lastiger om een single malt met een leeftijdsduiding, de Japanse NAS (no age statement) whisky’s vullen de laatste tijd de schappen.
The Chita
Suntory verstaat het ‘out of the box denken’ dan wel weer erg goed en komt met een grain whisky.
Een grain whisky wordt niet enkel gemaakt van gerst, maar van diverse graansoorten, hier wordt meestal maïs, tarwe of rogge voor gebruikt. Vaak wordt grain whisky gebruikt voor blends of om te mixen, maar een goede grain whisky is natuurlijk ook lekker om neat te drinken. The Chita is een single grain whisky, dat betekent dat deze whisky volledig in een distilleerderij is gemaakt. Het voordeel van grain whisky is dat het rijpingsproces sneller gaat en dat is juist weer goed om de schaarste bij te houden. Bijkomend voordeel is dat deze grain whisky in column stills wordt gedistilleerd, dus een continu proces dat veel meer productie-output heeft dan distilleren in pot stills.
Wat zit er in de fles?
Deze whisky heeft gerijpt op bourbon, sherry én wijnvaten. Drie verschillende vaten, dat moet de whisky een extra laag van smaken meegeven. De leeftijd is niet vermeld…het zal wel geen 15 jarige whisky zijn denk ik.
De smaaknotities
De geur is duidelijk anders dan die van een malt whisky. Fris en zoet van rijp fruit, zoals banaan of mango, maar ook (honing)meloen.
De smaak gaat in eerste instantie naar vanille en honing. Heerlijk fris, zoet en vriendelijk. Er zit ook een lieflijke frisheid van bloesem in, het smaakt naar het voorjaar.
De afdronk is niet zo lang, niet echt spectaculair, wordt een beetje pittig maar bovenal die vriendelijke zoetheid.
Dit is ook weer een hele mooi whisky om kennis mee te maken met (Japanse) whisky. Niet te mild, wel heel vriendelijk…een hele mooie whisky om in het voorjaar en zomer te drinken.