The Broody Hen

Dit is een hele nieuwe whisky voor mij. Tijdens mijn vakantie liep ik hier tegenaan. Vanwege de leuke naam en de kip op de fles, maar vooral vanwege mijn nieuwsgierigheid naar de whisky heb ik deze fles gekocht.

De naam

De oorsprong van de naam dateert van voor de Excise Act (1823). Toen stookten ze de whisky illegaal om de torenhoge belasting te ontduiken. De Schotten verborgen hun kostbare producten op de meest eigenaardige plaatsen. Ze smokkelden de vaten in begrafenisstoeten, terwijl ze de flessen verstopten tussen landbouwwerktuigen, in sheep dip vaten (=insecticide) en zelfs in de nesten van broedende kippen.
Probeer maar eens een ei uit het nest van een broedende kip te halen…die fles whisky ligt er net zo veilig.

De distillery

Het bedrijf “The Broody Hen” is ontstaan in 2022 in Edinburgh, vrienden kregen dit idee tijdens het drinken van een whisky. Ik heb kunnen achterhalen dat ze de blended variant maken in de Summerhall Distillery in Edinburgh. Maar, dat zegt niet per sé dat de 10 jarige single malt daar ook gemaakt wordt. Op het etiket van de blend staat geen regio vermeld, op het etiket van deze 10 jarige single malt staat “Highland”… Edinburgh ligt in de Lowlands. Nu las ik op een andere site dat de whisky voor de single malt gemaakt wordt in het hart van de Speyside, that’s it. Verder is er erg weinig te vinden over The Broody Hen. De website vertelt niets van hun geschiedenis. Deze variant staat niet eens op hun eigen site. Misschien bij een volgende review dat er meer info beschikbaar is.

De whisky

Ik ga er maar vanuit dat het een single malt whisky is die ze in de Speyside maken. In welke distillery is niet te vinden. (De Speyside is een onderdeel van de Highlands, dit zou niet de eerste Speyside-whisky zijn met ‘Highlands’ op het etiket)
De whisky heeft 10 jaar gerijpt op drie verschillende vaten, first fill bourbon, refill bourbon en recharred vaten. Vervolgens is de whisky de fles in gegaan op een sterkte van 40%. Ik kan niets vinden over de manier van filteren of eventueel bijkleuren. Nou, open met die kip…

De smaak

De kleur is goudgeel, de typische whisky-kleur.
De geur is warmend. Vanille en karamel ruik ik als eerste, maar kaneel en een lichte hint van leer en hout vind ik ook in de geur.
De smaak is erg vol en krachtig. De smaak is het verlengde van de geur, vanille en karamel, bruine suiker, fruit, specerijen. De whisky voelt zijdezacht in de mond, maar de smaak is toenemend krachtig.
De afdronk is niet heel lang, een pepertje, eikenhout en de specerijen ebben met een paar minuutjes weg.

Al met al een lekkere whisky om te drinken in het najaar of op een regenachtige zomerdag!

The Broody Hen

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!