The Balvenie The Sweet toast of American Oak

Wat een vreemde naam…

Het is The Balvenie (Bahl-vè-nie), ze hebben al een paar jaar een serie whisky’s op de markt onder de noemer “The Stories”, 8 in totaal. Iedere whisky heeft z’n eigen verhaal en daarmee ook z’n eigen smaakpalet. Ik ga ze niet alle 8 reviewen, alleen al omdat de oudste whisky (The tale of the dog 46 yo) niet meer te verkrijgen is, maar ook omdat die ergens tussen de 15 en 20 duizend euro kostte.


The Balvenie laat met deze serie het verhaal achter het ontstaan van de whisky zien. Door deze verhalen geven ze een kijkje in het leven in de distillery en van de mensen die betrokken zijn bij het tot stand komen van deze whisky’s.
Van iedere whisky is een afzonderlijke podcast te vinden waarin ze in 30+ minuten mensen aan het woord laten die centraal stonden bij het ontstaan van het idee en de uitvoering van de productie van de betreffende variant. In deze podcasts hoor je Gemma Paterson, de ambassadeur van The Balvenie, praten met de mensen rondom de whisky.

The Sweet toast of American Oak

Deze whisky is eigenlijk ontstaan in de The Balvenie Cooperage in Dufftown. Leerling kuiper Kelsey McKechnie had het idee om virgin oak barrels een tweede charring te geven waardoor de diepere smaken vrij zouden komen. Het idee was om zoveel mogelijk smaak uit het vat te halen als maar mogelijk.
Het idee werd al snel opgepakt en het uitzoeken kon beginnen. Ze waren op zoek naar Kentucky Virgin Oak barrels in de Kelvin Cooperage in Louisville. Ze wilden alleen maar wit eiken vanwege de opgeslagen smaakjes die in het hout zitten.
Na een reis van 6 weken kwamen de vaten in Dufftown aan, waar ze een tweede toasting kregen boven open vuur. De hitte moest diep het hout in zodat het hout alles vrij geeft wat er maar in zit. De whisky die ze gebruiken heeft eerst 12 jaar op ex-bourbon vaten gelegen. Daarna gaat de whisky nog een paar maanden op deze dubbel-gecharde virgin oak vaten.
Vervolgens gaat de whisky de fles in (met een kleurstofje…) op 43% alcoholsterkte.

De smaaknotities:

De kleur van de is rood koper, iets donkerder dan de andere Balvenie.
De geur van deze whisky is erg zoet. De eerste geurtjes die we vinden zijn karamel, citrus, mout, fruit. Allemaal netjes zacht, niets dat er echt uitspringt.
De smaak is vol en zoet. Het is een echte speyside whisky. Karamel, vanille, hout, honing, citrus, specerijen. Mooi, vriendelijk, vol… een hele mooie zachte whisky!
De afdronk is best lang waarbij de mout en kruiden blijven hangen. Ik vind hier helemaal geen pepertje, iets wat ik wel waardeer bij een Speyside whisky.

Deze whisky is mooi in balans, prachtig zacht en goed ontwikkeld voor z’n 12 jaar! Top!

The Balvenie The Sweet toast of American Oak

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!