Distillery: Teeling
Eigenaar:Teeling Whiskey Company, onderdeel van Bacardi Limited
Opgericht: 2015
Regio: Dublin, Ierland
Prijs: €35 tot €45,-
Teeling
Teeling is de eerste distillery die weer produceert in Dublin sinds 125 jaar. Nu denk je misschien dat Jameson er nog altijd zit, maar dat is dus 125 jaar geleden. Jameson is begonnen aan Bow street in Dublin, maar die is vanwege uitbreiding verhuisd naar Cork.
Teeling is in 2012 opgericht, maar pas in 2015 begonnen met whiskey maken. Ze hebben toch een enorm assortiment op de markt met 15 verschillende whiskey’s en finishes. Samen met andere Ierse distilleerderijen proberen ze op die manier de Ierse whiskey weer helemaal op de kaart te zetten. Ierse whiskey was ooit de nummer één whiskey in de wereld… maar na WOII zo goed als niet meer bestaand. Dat is begonnen met de drooglegging in de VS, de grootste afzetmarkt van de Ierse whiskey. Het verval is toen begonnen en aan het eind van de jaren zestig (1966) waren er nog maar twee distillery’s. In 1987 is de ommekeer gekomen met de bouw van de Cooley distillery. Die is begin jaren 90 begonnen met produceren en vanaf toen is de populariteit van Ierse whiskey weer de lift in gegaan, gelukkig!
De distillery in een notendop:
De distillery is uitgerust met 3 pot stills. De wash still heeft een capaciteit van 15.000 liter. De intermediate (of feints) still is 10.000 liter en de spirit still is 9.000 liter groot. De stills zijn vernoemd naar de drie dochters van Jack Teeling: Alison, Natalie en Rebecca.
Ze hebben drie houten washbacks van elk 15.000 liter.
Het water dat ze gebruiken is het pure natuurwater uit de Dublin Mountains.
De gemiddelde productie is 500.000 liter per jaar
Wat zit er in de fles?
Deze Single Pot Still is een eerbetoon aan een Dublinse stijl die beroemd is geworden door de oude, inmiddels gesloten Dublin Whiskey Distilleries. Deze Single Pot Still Irish Whiskey wordt gemaakt met een unieke Ierse mash bill.
Van Schotse single malt ben je gewend dat die van 100% gemoute gerst is gemaakt en gedistilleerd in pot stills. In Schotland bijna altijd twee keer.
Bij Ierse single pot still whiskey is dat anders. Ze gebruiken sowieso een deel ongemoute gerst. Dat komt uit het verre verleden toen de distilleerderij belasting moest betalen over de gemoute gerst die gebruikt werd. Om die kosten te drukken, werd een deel van de gerst niet gemout. Die mix van gemoute en ongemoute gerst bleek een hele mooie geur en smaak aan de whiskey te geven, het inmiddels bekende Ierse zachte karakter.
De mashbill van deze whiskey bestaat uit 50% gemoute en 50% ongemoute gerst. Na het mashen wordt er driemaal gedistilleerd en gerijpt in een combinatie van Amerikaanse Virgin Oak, bourbon- en sherryvaten. Ze filteren de spirit ongekoeld en bottelen de whiskey op een sterkte van 46% ABV.
De whisky
Leeftijd: NAS
Alcohol: 46%
Vaten: Virgin oak, Bourbon barrels en Sherry buts
Filtering: Non chill filtration
Bijkleuring: Natural coloured
De beleving van deze Single Pot Still whiskey
De kleur is strogeel tot goudgeel.
De geur is een beetje moutig, met tonen van fruit, citrus en wat specerijen (kaneel) op de achtergrond.
De smaak is ook weer veel fruit, zacht fruit. Ik proef perziken, Galiameloen en peren, maar ook het moutige uit de geur zit in de smaak. Op de achtergrond proef ik verschillende specerijen, maar ik kan ze niet echt duiden.
De afdronk is spicy, zoet en behoorlijk lang.
Het is een hele mooie, stevige Ierse whiskey… lekker!