Starward Octave barrels

De maker

In 2007 besloot David Vitale om Australische whisky te maken.
David stamt uit een Italiaanse familie, een cultuur waar eten en lekkere smaakjes centraal staat. Ze gingen dus zoeken naar mooie smaken en nieuwe dingen zonder er te formeel over te doen.
David wilde een whisky maken die op de tafel tussen die Italiaanse hapjes mooi zou staan… De whisky mocht op alle manieren gedronken worden, neat, on the rocks, maar ook in een mix. Er staan zelfs een aantal recepten voor verschillende mixen op de site.
De distillery staat in Melbourne. Dat is in het hart van het culinaire centrum van Australië. Alle ingrediënten zijn dan ook op een dag rijden te vinden, gerst, gist en vaten.

De whisky

Voor deze whisky gebruiken ze Australisch gemoute gerst. Voor de fermentatie hebben ze brouwersgist gebruikt. Die gist geeft een tropisch karakter aan de whisky.
De vaten worden van wijnmakers uit de buurt gebruikt. Voor deze whisky gebruiken ze kleine vaten, Octave barrels. Die hebben een capaciteit van maar 100 liter. Door deze kleine vaten is er heel veel houtcontact, waardoor de rijping een ander, hoger tempo heeft. De vaten komen van de Yalumba wijnerij, een bekende wijnmaker uit de Barossa wijnstreek. De vaten werden voorheen gebruikt om Octavius Vine Shiraz te produceren.
Nu worden wijnvaten vaak gebruikt voor de startrijping of als finish, maar bij Starward gaat de whisky alleen maar deze wijnvaten in, de hele rijpingstijd.
Dan gaan ze (maar) drie “Melbourne years” het warehouse in. Melbourne staat bekend van z’n ‘four seasons in a day’ klimaat. Koude winden van de zuidpool samen met de droge en hete winden vanuit de woestijn in het noorden maakt dat het klimaat alle kanten op gaat.
Door de hitte en de droge lucht spreken ze in Australië ook niet van Angels’ share. Eerder werkt het daar andersom, het alcoholgehalte gaat omhoog, omdat er meer water dan alcohol uit de vaten verdampt.
Dat betekent dat de whisky niet veel langer kan rijpen, ze hebben het geprobeerd en die whisky was geen succes.
De whisky uit mijn fles is in 2018 de vaten in gegaan en in 2021 gebotteld. De whisky heeft een sterkte van 48%, is niet bijgekleurd en is ongekoeld gefilterd.

De smaak

De kleur van de whisky is donker, kastanjebruin.
De geur doet meteen aan wijn denken. Zoet fruit, zoals aardbeien en frambozen, maar ook krenten en karamel ruik ik. Op de achtergrond zit een hint van eiken verstopt.
De smaak is heel vriendelijk, maar ook behoorlijk stevig. Ook in de smaak is duidelijk het DNA van de Shiraz-wijn te proeven. Fruit staat ook in de smaak voorop, het is zelfs wat steviger aanwezig dan in de geur. De textuur is dik, olie-ig. Er is ook een hele duidelijke houtsmaak aanwezig. De karamel is hierdoor wat op de achtergrond geraakt, maar nog wel te proeven. Verder zijn er nog hints van die krenten, perzik, kruiden en vanille te proeven.
De afdronk is behoorlijk lang, de houtsmaak en een zoete smaak blijven hangen.

Dit is de tweede Starward die ik review…het wordt alleen maar beter. Wauw!!

Starward Octave barrels

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!