Distillery: Starward distillery
Eigenaar: David Vitale, Diageo heeft er wel een aandeel in
Opgericht: 2007
Regio: Melbourne, Australië
Prijs: € 30,- tot € 40,-
De maker
In 2007 besloot David Vitale om Australische whisky te gaan maken. David komt uit een Italiaanse familie, met een cultuur waar eten en lekkere smaakjes centraal staan. Hij is eigenlijk altijd aan het zoeken naar mooie smaken en nieuwe dingen.
David wilde een Australische whisky maken die op de tafel tussen die Italiaanse hapjes mooi zou staan. De whisky mocht op alle manieren gedronken worden, neat, on the rocks, maar ook in een mix. Er staan zelfs een aantal recepten voor verschillende mixen op de site.
De distillery staat in Melbourne. Ze hebben een oude Qantas onderhoudshangar gevonden waar ze hun distillery in mochten bouwen. Alle ingrediënten die ze gebruiken zijn ‘lokaal’ en zijn op maximaal één dag rijden te vinden: gerst, gist en vaten. De whisky’s rijpen bij Starward slechts drie jaar. Dat komt door het klimaat, Melbourne heeft een ‘four seasons in a day’ klimaat. De temperatuur schommelt er enorm, waardoor langere rijping geen meerwaarde voor de smaak van de whisky heeft.
Het water dat ze gebruiken komt uit de Yarra Ranges catchments in Victoria. Dat water is zo zacht dat ze er zouten aan toevoegen om de enzymactiviteit te optimaliseren. Het mouten gaat daardoor een stuk efficiënter.
Distillery summary:
De distillery is uitgerust met:
1 wash still (7.000 liter) en 1 spirit still (3.600 liter)
6 RVS washbacks van elk 10.000 liter
Het water komt uit de Yarra Ranges catchments in Victoria.
Productie: 500.000 lpa per jaar
Wat zit er in de fles?
De sub-naam van deze Left Field is ‘aged in French oak red wine barrels’. Dat geeft dan meteen aan hoe de whisky heeft gerijpt.
De naam ‘Left Field’ komt uit de Engelse uitdrukking “out of the left Field”. Dat betekent ‘onverwachts’, of ‘buiten de gebaande paden’.
Het anderse aan deze whisky is volgens Starward dat die heeft gerijpt in Franse rode wijnvaten en niet in de geijkte ex-bourbon vaten. Daarnaast adverteren ze dat deze whisky op verschillende manieren gedronken kan worden, zoals in een mix.
Wat ze eigenlijk willen zeggen is:
“Dit is whisky met een Australisch accent, een beetje anders, een beetje speelser, maar vol karakter.”
De whisky
Leeftijd: NAS (maar Starward is doorgaans drie jaar)
Alcohol: 48%
Vaten: Franse rode wijn vaten
Filtering: non-chill filtered
Bijkleuring: nee
De beleving van deze Starward Left Field
De kleur is erg donker, bijna (roest) bruin te noemen.
De geur is erg verrassend. Het is heel veel geur: zoet, zwaar en vol. Fruit (sinaasappel, rood fruit), mout, noten, marmelade, aarde en een zuurtje op de achtergrond.
De smaak is veel vriendelijker dan de geur doet vermoeden. Zacht, zoet, maar heel vol van smaak. Rood fruit (bessen, aardbeien), maar ook ananas, specerijen, aardse smaken, maple sirup, mout, toffee… boh! Deze whisky zit zo vol met smaken, dat het best lastig is om helemaal te duiden. Aan het eind (na veel walsen) komen er smaken van eiken en gember naar voren.
De afdronk is halflang. Kruiden en fruit blijven het duidelijkst hangen, maar geen peper te bekennen. Het dooft vrij snel uit in een zoete fruitsmaak.
De jonge leeftijd is zeker goed te merken in de korte afdronk. Het jonge Franse eiken geeft veel smaak af, maar dat is ook snel weer weg. Veel smaken naast elkaar, maar weinig diepgang.
Geen topper….
