Spey Fūmāre

De distillery

The originele Speyside distillery is een behoorlijk oude distillery die sinds 1895 in Kingussie (Kin-yousie) stond. Net als zo veel distillery’s heeft deze roerige tijden gekend, de eerste distillery heeft de tand des tijds niet overleefd.
De huidige distillery is van 1962 tot en met 1987 (!) gebouwd door landeigenaar George Christie en metselaar Alex Fairly. Het duurde nog drie jaar voordat er whisky geproduceerd werd. De twee koperen stills werden pas in 1990 opgewarmd voor de eerste productie sinds lange tijd. De huidige distillery is dus vrij jong, die is pas sinds 1990 operatief.
De distillery is een van de twee zuidelijkste distillery’s uit de streek…dus net niet een Highland whisky. Het water dat ze gebruiken komt uit het riviertje Tromie.
Ondanks de jonge leeftijd hebben ze toch best wel een mooi portfolio met twee single malt lijnen: Spey single malt en de Beinn Dubh single malt. Daarnaast maken ze ook Byron’s Gin. In de Spey serie hebben ze 17 verschillende varianten. De Fūmāre zit samen met Trutinã en Tenné in The Latin collection.
De meeste whisky die deze distillery produceert gaat echter in blends bestemd voor de Aziatische markt.

Wat zit er in de fles?

Fūmāre is Latijn voor rokerig. Het is de eerste rokerige whisky die gemaakt wordt door deze distillery. Er worden jaarlijks maar 18.000 flessen gemaakt. De whisky rijpt de volledige (onbekende) tijd op bourbon vaten en is natuurlijk gekleurd en non-chill filtered. Ze hebben de whisky op een mooie 46% gebotteld.

De smaaknotities

De whisky is erg licht, stro-geel kun je wel zeggen.
De geur is medicinaal. Het is een stevige, volle geur met zware tonen van teer en jodium. Daarnaast zijn er ook lichtere geurtjes te vinden. Citrus en peer, honing en kruiden zijn wel goed te vinden.
De smaak is vol en krachtig. De eerste smaken die naar voren komen zijn noten, citrus, turfrook, boomgaardfruit, pepertje, mout.

De afdronk is behoorlijk lang, vanille, turfrook en eiken zijn smaken die lang blijven hangen.
Vanwege een dikke stroperigheid en het alcoholpercentage doe ik er wat water bij…een paar drupkes.
De whisky wordt enorm zachter, de kracht is er een beetje uit. Het wordt hiermee meer een Speyside whisky zoals we die eigenlijk kennen. De turf wordt minder, het fruit wordt meer, bloesem, krenten, vanille…het wordt echt een andere whisky.


Al met al vind ik het geen super whisky. Weinig diepgang, wel veel kracht…maar daar zijn betere alternatieven voor te vinden. Een prima whisky, maar niet voor die prijs. Het is wel een goede voor ‘beginnende peat-whisky drinkers’, een stuk minder overweldigend dan Lagavulin of Laphroaig.

Tags:

Spey Fūmāre

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!