Raasay is een klein eiland tussen het eiland Skye en het vaste land. Je spreekt het uit als RAA-sie. Het is een van de binnen-hybriden. Het heeft maar één (echt) dorp, twee hotels en de meeste bezoekers zijn geologen of natuurliefhebbers. Het eiland heeft ten tijde van de botteling van deze fles 161 inwoners…dat staat op het etiket!
Het eiland is zo’n 25 km lang en maximaal 5 km breed en lijkt daarmee wat betreft afmetingen veel op Terschelling.
Hèt verschil is dan, Raasay heeft wel een distillery 😊
De distillery
Alles is oud, natuurlijk en authentiek op Raasay…behalve de distillery. Deze is pas in 2017 gebouwd door R&B Distillers. Deze groep is opgericht in 2014 door Bill Dobbie en Alasdair Day. De distillery is gebouwd in Borodale House, een voormalig hotel dat al een tijdje leeg stond.
Het water dat ze gebruiken komt uit een hele oude bron die nog stamt uit de Keltische ijzertijd. Dat water heeft een hoog mineraalgehalte, afkomstig van de vulkanische en zandstenen rotsen van het eiland.
De whisky wordt gedistilleerd in twee pot stills en rijpt in de distilleerderij op Raasay in verschillende eikenhouten vaten. De distilleerderij produceert ongeveer 200.000 liter pure alcohol per jaar. Het vlaggenschipmerk van de distilleerderij is Isle of Raasay Single Malt Scotch Whisky, voor het eerst uitgebracht in 2020. Sindsdien heeft de distilleerderij ook een aantal gelimiteerde speciale whisky’s en single cask-whisky’s uitgebracht, zoals deze cask strength variant.
De whisky
Ik kan niet heel veel vinden over deze whisky. Het is een cask strength, gebotteld op 61,5% ABV.
Het is een NAS whisky, dus de leeftijd is niet bekend (maar niet heel oud). De whisky heeft gerijpt op ex-bordeaux vaten en is ‘lightly peated’. Op het etiket is ook te lezen dat ze de whisky ongekoeld hebben gefilterd en er geen onnatuurlijk kleurtje bij hebben gedaan. Dat is het wel zo’n beetje..open met die fles!
De beleving van de whisky
De kleur is rood bruin, best donker.De geur is heel fruitig. Kersen, zwarte bessen, krenten, rabarber…woow, dat heb ik nog nooit geroken. Er zit een lichte weem van rook door de geur, heel fragiel. Na wat langer snuffelen komt er ook iets van chocolade bij kijken.
De smaak (pas op het is 60+%!!) doe ik in twee keer. Eerst een eerste indruk van de pure smaak. Maar daarna met water, whisky op deze sterkte heeft een drupke water nodig!
Zonder water: de smaak is verrassend zacht. Het is weer hoofdzakelijk fruit dat ik proef. Ik ga pas smaken detecteren na de tweede slok, de mond moet eerst aan de sterkte en smaak wennen.
In de smaak is de Bordeaux goed te herkennen, aards, rood fruit, heide. Na wat slokjes komen ook in de smaak de wat zwaardere tonen naar voren. Sigaar, peper, heel kruidig, specerijen en een mooie, lichte turfrook op de achtergrond.
De afdronk is intens en lang…heel lang. De peper blijft duidelijk hangen, samen met de donkere chocolade en rood fruit.
Ik doe er water bij, best wel wat.
De geur wordt een stuk rustiger, maar fruitiger. Het blijft nu bij het zoete, de chocolade is weg.
De smaak is een heel stuk rustiger, maar net zo zacht. De textuur is meer zijde of boterzacht geworden. Ik proef vrijwel dezelfde whisky, maar dan zachter…nog wat druppels water erbij.
Nu is de peper weg, het rood fruit is intenser. Er is een wrange droge smaak bij gekomen, dat vind ik dan weer wat minder.
De afdronk blijft in de droge hoek hangen, een peper ontwikkelt zich en het eindigt uiteindelijk is een zuurtje…
Wauw, een avontuur in een fles…gaaf!
Ik ga meer Raasay’s (Raa-sie’s) proeven, misschien ga ik er eens op bezoek 😉