Whisky in Wales
Whisky in Wales is een zeldzaamheid, nu en altijd al geweest. Van oudsher was er de Welsh Whisky Distillery Company, opgericht in 1887, maar die sloot definitief de deuren in 1910. Er zijn nog wel flessen van te koop, ik zag er een online staan voor € 6000,-.
Misschien geprikkeld door de stijgende populariteit werd in 2000 de Welsh Whisky Company opgericht. Daarvoor waren er al wat andere pogingen, maar deze company heeft het uiteindelijk wel gered. Later werd de naam veranderd in Penderyn vanwege het dorp waar de distillery staat, ook Penderyn genaamd. [De uitspraak is pen-DÈH-rin en niet PEN-derin]
De eerste flessen werden in 2004 verkocht, een eeuw na de laatste productie uit de vorige Welsh distillery.
In 2016 opende de tweede Welsh distillery de deuren, the Dà Mhile distillery. Zij produceren Gin, Rum, Brandy, liqueur, vodka en whisky, maar onderscheiden zich door alle producten organisch te produceren.
In 2017 kwam de Aber Falls distillery in Abergwyngregyn, de eerste Aber Falls whisky kwam in mei 2021 op de markt.
En als laatste (vooralsnog) kwam in 2020 de Coles distillery in Llanddarog, Carmarthenshire met de derde whisky uit Wales. Ze maakten daar al langer destilaten, maar de whisky is dus nieuw.
Penderyn whisky’s
De Penderyn distillery bestaat dus sinds 2000 en ze hebben een aantal mooie gevarieerde series uitgebracht. In de “Icons of Wales” serie vinden we Rhiannon, Royal Welsh Whisky, Bryn Terfel*, That Try*, Dylan Thomas*, Independence*, Red Flag. De met een * gemarkeerd zijn op het moment niet meer verkrijgbaar. De serie “Single casks and Limited editions” brengt Penderyn Bourbon Matured Single Cask, Moscatel Limited Edition en Tawny Port Pipe Single Cask. In de Dragon serie zit natuurlijk de Legend, Myth en Celt.
In de Gold serie hebben ze de Peated, Portwood, Sherrywood, Rich oak, de Grand Slam 2019 edition en deze Madeira finish.
De stills
De still waar ze van oudsher in stoken is ook uniek. Het is een combinatie van een pot still en een columnstill, ontworpen door Dr David Faraday, een nazaat van de bekende natuurkundige. In 2013 hebben ze een tweede Faraday still laten maken.
In 2014 hebben ze een paar stills van Schots ontwerp (lantaarnstills) laten installeren om zo wat meer te experimenteren met het stookproces.
Door het stoken in deze Faradaystills kunnen ze middels een meer continu proces een hele grote zuiverheid bereiken, zuiverder dan met conventionele pot stills. Het eindproduct, de spirit heeft een alcoholpercentage van 92% en is zo goed als vrij van chemische stofjes.
De spirit van de lantaarnstills is ‘slechts’ 67%, waardoor wat zwaardere, olierijke componenten bewaard blijven. Om nu een nieuwe smaak op de markt te brengen, mengen ze de Faraday-spirit met de ‘lantaarn-spirit’, een erg succesvolle combinatie!
Wat zit er in de fles?
Allereerst, de fles zelf. Deze prachtige karaf heeft de prijs Spirits Business Design ‘Master’ in 2019 gewonnen. En terecht, werkelijk een eye-catcher!
De basis van deze whisky is de originele Penderyn huisstijl. Deze heeft eerst in ex-bourbon vaten gerijpt en is daarna in ex-madeira wijnvaten gegaan om voor het mooie gouden karakter te zorgen.
De leeftijd is niet gegeven (helaas), de whisky is wel mooi gebotteld: 46% alcohol, geen kleur toegevoegd en non-chill filtered…klinkt prima!
De smaaknotities:
De kleur is mooi goudgeel.
De geur is heel zacht met duidelijke tonen van fruit, karamel, krenten en een moutige achtergrond.
De smaak is heel mooi vol, krachtig. Mout is de eerste smaak die ik oppik, maar meteen erbij zit vanille, fruit, hout.
Water bij de whisky verandert de smaak behoorlijk. De geur wordt minder aanwezig, maar de smaak is ‘wilder’. Niet dat er andere smaken naar voren komen, maar de aanwezige smaakjes worden prominenter…erg verrassend.
De afdronk is best lang, droog en met smaken van tropisch fruit en vanille.
Conclusie:
Weer een pareltje uit Wales…met recht ‘Welsch Gold’ gelabeld.