Penderyn Celt

Whisky in Wales

Whisky in Wales is een zeldzaamheid, nu en altijd al geweest. Van oudsher was er de Welsh Whisky Distillery Company, opgericht in 1887 maar die sloot definitief de deuren in 1910. Er zijn nog wel flessen van te koop, ik zag er een online staan voor € 6000,-.

Misschien geprikkeld door de stijgende populariteit werd in 2000 de Welsh Whisky Company opgericht. Daarvoor waren er al wat andere pogingen, maar deze company heeft het uiteindelijk wel gered. Later werd de naam veranderd in Penderyn vanwege het dorp waar de distillery staat, ook Penderyn genaamd.
De eerste flessen werden in 2004 verkocht, een eeuw na de laatste productie uit de vorige Welsh distillery.
In 2016 opende de tweede Welsh distillery de deuren, the Dà Mhile distillery. Zij produceren Gin, Rum, Brandy, liqueur, vodka en whisky maar onderscheiden zich door alle producten organisch te produceren.
In 2017 kwam de Aber Falls distillery in Abergwyngregyn, de eerste Aber Falls whisky kwam in mei 2021 op de markt.
En als laatste (vooralsnog) kwam in 2020 de Coles distillery in Llanddarog, Carmarthenshire met de derde whisky uit Wales. Ze maakten daar al langer destilaten, maar de whisky is dus nieuw.

Penderyn whisky’s

De Penderyn distillery bestaat dus sinds 2000 en ze hebben een aantal mooie gevarieerde series op de markt. In de Gold serie hebben ze Madeira finish, Peated, Portwood, Sherrywood, Rich oak en Grand Slam 2019 edition. In de “Icons of Wales” serie vinden we Rhiannon, Royal Welsh Whisky, Bryn Terfel*, That Try*, Dylan Thomas*, Independence*, Red Flag. De met een * gemarkeerd zijn op het moment niet meer verkrijgbaar. In de serie “Single casks and Limited editions” vinden we Penderyn Bourbon Matured Single Cask, Moscatel Limited Edition en Tawny Port Pipe Single Cask.
En, als laatste groep de Dragon serie, met natuurlijk de Legend, Myth en Celt.

De stills

De still waar ze van oudsher in stoken is ook uniek. Het is een combinatie van een pot still en een columnstill, ontworpen door Dr David Faraday, een nazaat van de bekende natuurkundige. In 2013 hebben ze een tweede Faraday still laten maken.
In 2014 hebben ze een paar stills van Schots ontwerp (lantaarnstills) laten installeren om zo wat meer te experimenteren met het stookproces.
Door het stoken in deze Faradaystills kunnen ze middels een meer continu proces een hele grote zuiverheid bereiken, zuiverder dan met conventionele pot stills. Het eindproduct, de spirit heeft een alcoholpercentage van 92% en is zo goed als vrij van chemische stofjes.
De spirit van de lantaarnstills is ‘slechts’ 67%, waardoor wat zwaardere, olierijke componenten bewaard blijven. Om nu een nieuwe smaak op de markt te brengen, mengen ze de Faraday-spirit met de ‘lantaarn-spirit’, een erg succesvolle combinatie!

Celt

De whisky is, net als de andere twee op 41% alcohol gebotteld, zijn unchill filtered en natuurlijk gekleurd. Deze Celt is peated, maar ze hebben er de normale unpeated Penderyn whisky voor gebruikt. Die whisky heeft eerst een tijd in Kentucky ex-bourbon barrels gerijpt en vervolgens in rijk gepeate quarter casks van Islay. Nu ken ik maar één Islay whisky die quarter casks gebruikt en dat is Laphroaig. Dat is wel puur speculatie van mij, want ik kan het nergens bevestigd vinden.
Deze whisky heeft in 2016, 2x 2018 en 2020 goud gewonnen bij verschillende Europese en mondiale whisky wedstrijden.

De smaaknotities

De kleur van deze whisky is erg licht, goud.
De geur is erg fris, zoet en de kenmerkende medicinale turfgeur van Islay. Een lichte zilte geur, zoet, krentjes, maar er zit ook iets warms in.
De smaak is heerlijk zacht, zoet, maar ook vol. De turf komt mooi uit in de smaak, beheerst, maar wel duidelijk aanwezig.
Als de whisky wat langer in de mond zit, ontwikkelt zich een bittere smaak die langzaam prominenter wordt (ik houd daar wel van!).
De afdronk is best lang, stevig, beetje peper, bitter maar ook zoet en de turf die aanwezig blijven.

Tags:

Penderyn Celt

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!