Paul John Bold

De distillery

Deze whisky komt uit India, Goa om precies te zijn. Paul P. John bouwde in 1992 de distillery in de kustplaats Goa. Het hoofdkantoor ligt zo’n 600 km verderop in Bangalore.
Ze begonnen met blended whisky’s, brandy en wijn. Van het vlaggenschip ‘Original Choice’ verkochten ze zo’n 10 miljoen dozen per jaar.
In 2008 hebben ze het roer licht gedraaid, ze besloten ook single malt te gaan maken. Ze wilden een andere markt binnendringen om het portfolio uit te breiden.
Ze werken met twee stills die per dag zo’n 3000 liter produceren. Bijzonder detail is dat ze de whisky rijpen in de kelder met klimaatcontrole. Ze hebben er continu zo’n 10.000 vaten liggen, de meeste daarvan zijn ex-bourbon vaten.

Anders dan anders

Ze doen een paar dingen anders dan dat we gewend zijn bij de Schotse whisky.
Op de eerste plaats gebruiken ze Indiaas 6-rijige gerst. Gangbaar voor distilleren is de 2 rijige gerst. Ik verwijs naar de website als je meer wilt weten over de verschillen tussen die twee soorten gerst.
Ze gebruiken een ander soort gist, zodat het alcoholpercentage van de wash niet boven de 5% uitkomt. Normaliter ligt dat percentage rond de 8%. Hierdoor krijgt de whisky een zoeter karakter. Ze hanteren daarnaast een lager percentage bij de spirit die de vaten ingaat. Normaal is dat 65,5%, maar bij Paul John  doen ze dat op 55%. Het klimaat in India maakt dat er zo’n 10 tot 12% per jaar verdampt uit de vaten (Angels share), maar vanwege de hoge luchtvochtigheid verdampt er meer niet-alcohol en daardoor stijgt het alcoholpercentage. Na drie jaar is de vatsterkte opgelopen naar 57%.
Ze hebben op dit moment acht gangbare single malts op de markt en tien special of limited editions.

Bold

Deze variant is geturfd. Die turf is de enige grondstof die niet uit India komt maar uit Schotland, Islay. Voor de rijping hebben ze ex-bourbon vaten gebruikt, het is onbekend hoe lang de whisky heeft gerijpt. De whisky’s bij Paul John zijn echter niet ouder dan 5 jaar vanwege de absurd hoge Angels share.
Ze hebben de whisky op een sterkte van 46% de fles in gedaan. Ze hebben deze whisky ongekoeld gefilterd en de kleuring is natuurlijk van de vaten.

Hoe smaakt die Indiase whisky dan?

De kleur van de whisky is geel koper.
De geur komt je al tegemoet bij het inschenken. Turf en zoetheid alom! De medicinale turf komt dan wel van Islay, maar het is geen Laphroaig of Lagavulin die ik ruik, veel lichter. Daarna komt er honing naar voren, samen met hooi en fruit (appel, citrus). Het is een hele mooie, rustige geur…
De smaak van de whisky is heel fris met een zijdezachte textuur. Ook in de smaak komt het zoete  van honing als eerste naar voren, maar dit is een enorm smaakvat. Eiken, kruiden, zilt, mout, citrus, appelstroop…alles komt in de smaak naar voren.
De afdronk is behoorlijk lang waarbij de turf lang blijft hangen. Specerijen en een zoete honing blijven achter…

Deze fles heeft lang gestaan voordat die open ging…maar er komt zeker snel weer een Paul John variant voorbij. Dit is lekker!!

Paul John Bold

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!