De distillery
Old Pulteney (uitspraak Old Pult’ney) is een distilleerderij die in 1826 opgericht is door James Henderson en z’n naam te danken heeft aan sir William Pulteney (ook het dorp Wick heette vroeger Pulteneytown), een Schotse politicus die in 1805 is gestorven.
De distillery ligt hoog in het noorden van het Schotse vasteland aan de oostkust en is daarmee de meest noordelijke distilleerderij van het vasteland.
De vorm van de fles is ook erg klassiek. De hals van de fles heeft de vorm van de hals van een still, een “union still” (met die extra verdikking). Er gaat een verhaal over de washstill van Old Pulteney. Sommige bronnen melden dat deze ingekort moest worden zodat die in de distilleerruimte zou passen. Dit verklaart de bijzondere vorm die deze whisky zijn eigen specifieke smaak geeft. Deze ‘smugglers’ kettle’ is de kern van de distillery. Het geeft de vorm aan de hals van de fles en geeft vorm aan de smaak van deze “Maritime Malt”.
Het is niet een distilleerderij van hoge productie. Ze hebben slechts twee stills en het koelwater halen ze uit een stroompje wat (via een watermolen) van Loch Hempriggs afkomt. Het water dat voor de productie wordt gebruikt komt gewoon uit de kraan!
Wat zit er in de fles?
Old Pulteney heeft in de jaren erg veel prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. De meest prestigieuze is misschien “The world whisky of the year 2012” in de Jim Murray’s whisky bijbel voor de Old Pulteney 21.
Ook de 12-jarige variant heeft een indrukwekkende lijst van prijzen in de wacht gesleept. Deze jongste variant van de ditsillery heeft 12 jaar in refill ex-bourbon vaten gerijpt en is gebotteld op 40% alcohol sterkte.
Een kleine downside, deze whisky is bijgekleurd met karamel (E150a) en is chill-filtered.
De smaaknotities
De kleur is amber-goud.
De geur is heel fris, licht zuur, beetje ziltig, krenten. Totaal geen rook of turf, maar heel vriendelijk en zacht. Ergens in de geur ruik ik ook wat van tropisch fruit, maar kan moeilijk duiden welk fruit.
De smaak is in eerste instantie het verlengde van de geur, heel licht en een beetje olie-achtig. Honing, vanille en noten zijn de smaken die het duidelijkst naar voren komen. Naast deze smaken komen ook nog kruiden, tropisch fruit en pittige tonen voorbij.
Ik doe een paar druppels water bij de whisky. Het is weliswaar maar 40% (helaas, ik houd meer van whisky’s op 43 of zelfs 46% alcohol), maar ik probeer het gewoon. Het is wel belangrijk het water even tijd te geven om zich in de whisky te mengen…de olie in de whisky moet opengaan.
De geur is meteen rijker, iets meer belegen alsof het 2 jaar langer heeft gerijpt.
Ook de smaak heeft een mooie verandering ondergaan, de zilte smaak komt nu meer naar voren (The Maritime Malt), héérlijk!