Nikka?
Nikka is een van de grootste whiskymerken uit Japan. Veel mensen weten niet dat er in Japan ook whisky gemaakt wordt, maar dat gebeurt dus al bijna 100 jaar. Japanse whisky wordt zelfs gezien als de whisky die het meest op Schotse whisky lijkt, maar die niet in Schotland gemaakt wordt.
Hoe zit dat dan?
In 1918 ging een zekere Masataka Taketsuru naar Schotland om daar het vak van whisky maken te leren. Hij ging naar de universiteit van Glasgow en liep stage bij Bo’ness, Longmorn en Hazelburn distillery’s. Na vier jaar ging hij weer terug naar Japan (met zijn Schotse verloofde Rita) en in 1923 ging hij werken bij Suntory. Elf jaar later bouwde hij zijn eigen distilleerderij, Dai Nippon Kaju Co Ltd (vertaling -echt waar-: de grote Japanse sap fabriek). In 1952 werd de naam ingekort naar Nikka.
Hij heeft twee distillery’s gebouwd. Een in het hoge noorden van Japan, de Yoichi distillery. De andere staat wat meer centraal in het midden van Japan, de Miyagikyo distillery.
Wat zit er in de fles?
Deze Taketsuru pure malt is in 2014 op de markt gekomen als eerbetoon aan die oprichter van Nikka. Hij overleed in 1979, ligt -samen met zijn eerder overleden vrouw Rita- bij de Yoichi distillery begraven en is zo altijd verbonden aan zijn bedrijf.
Dit is een blended malt, met whisky’s uit beide distillery’s. Het is een NAS whisky, maar het is geen geheim dat de whisky’s zo’n tien jaar hebben gerijpt op verschillende soorten vaten. Het aandeel uit de Miyagikyo distillery is wat groter, zodat de blended malt een meer fruitig karakter krijgt. Het aandeel uit de Yoichi distillery heeft hoofdzakelijk in sherryvaten gerijpt en op die manier krijgt de whisky een mooie diepgang en volwassen karakter. De whisky is op een sterkte van 43% de fles in gegaan. Ik kan niets vinden over eventuele bijkleuring en filtering.
Hoe dat dan smaakt?
De kleur is licht, geelgoud.
De geur is warmend en zoet. Honing, fruit (abrikoos), vanille, krenten, sinaasappelschil en eiken zijn geuren die goed op te pikken zijn.
De smaak is wel het verlengde van de geur. De mond zit meteen vol met de whisky en de boterzachte textuur maakt dat heel prettig. De smaak is fris, fruitig van citrus en boomgaardfruit. Na wat slokjes komt er een licht pepertje en andere kruiden bij kijken.
De afdronk is niet zo lang. Er is een zoet einde met kruiden en uiteindelijk een droog eiken.
Ik vind het een passend eerbetoon aan Taketsuru, het is een mooie en subtiele whisky met een goede diepgang.