Dit is een van de twee delen uit een tweeluikje. Ik heb twee whisky’s uit Japan voor me staan, allebei van Nikka. Er zijn twee Nikka distillery’s en ik heb een single malt uit elk van de twee. Je kunt de review van andere single malt Miyagikyo lezen door op de link te klikken, hier is de single malt uit Yoichi te lezen.
Hoe is whisky in Japan terechtgekomen?
In 1918 ging een zekere Masataka Taketsuru naar Schotland om daar het vak van whisky maken te leren. Hij ging naar de universiteit van Glasgow en liep stage bij de Bo’ness, Longmorn en Hazelburn distillery’s. Na vier jaar ging hij weer terug naar Japan (met zijn Schotse verloofde Rita) en in 1923 ging hij werken bij Kotobukiya (tegenwoordig heet dat Suntory). Bij Kotobukiya hielp hij mee een whisky distillery te bouwen. Elf jaar later, in 1934, bouwde hij zijn eigen distilleerderij en Dai Nippon Kaju Co Ltd (vertaling -echt waar-: de grote Japanse sap fabriek) was geboren. In 1952 werd de naam ingekort naar Nikka.
Hij heeft twee distillery’s gebouwd. De eerste werd in 1934 in het hoge noorden van Japan gebouwd, de Yoichi distillery. Hij koos de stad Yoichi in Hokkaido – het op een na grootste, noordelijkste van de belangrijkste eilanden van Japan – vanwege de vergelijkbare omgevingsomstandigheden als Schotland. Dit was de start en hij heeft er 35 jaar mooie producten gemaakt die in heel Japan bekend werden. Masataka wilde echter graag andere, nieuwe smaken in zijn whisky. Masataka Taketsuru koos een vallei in de prefectuur Miyagi als locatie voor zijn tweede distilleerderij en startte de Miyagikyo productie in 1969. Hij wilde compleet andere whisky’s maken in de twee distilleerderijen, Miyagikyo en Yoichi, met verschillende natuurlijke omgevingen en productiemethoden. Na de dood van Masataka (en Rita) nam de geadopteerde zoon Takeshi Nikka over. Hij kreeg het voor elkaar de whisky over de hele wereld bekend te maken en breidde de zaak enorm uit.
Wat zit er in deze fles?
Deze variant is het vlaggenschip van de Yoichi-distilleerderij. Het is een NAS-whisky (No Age Statement) die in 2016 werd gelanceerd als een permanente aanvulling op hun portfolio.
Yoichi Single Malt wordt gedistilleerd uit 100% zwaar geturfde gemoute gerst in direct kolengestookte pot stills. Vervolgens gaat de spirit in nieuwe Amerikaanse eiken vaten en first fill sherryvaten. De whisky is gebotteld op 45% ABV. Volgens mij heb ik nog geen fles Japanse whisky gehad die geen schroefdop had, zo ook deze…
De beleving van deze whisky
De kleur is mooi zacht goud-geel.
De geur is eerst rook. Ik ruik hier ook een duidelijke zilte geur, dat pik ik niet altijd op. Daarnaast ruik ik een heel fruitig palet, met citrus op de voorgrond. Er zit ook een zoete geur van abrikoos en honing in. De sherry is ook duidelijk herkenbaar in de geur.
De smaak is heel zacht, bijna zijdezacht te noemen. Ook de rook en het zilte vallen in de smaak direct op. Die rook en zilt zijn heel zacht, maar wel prominent aanwezig. De smaken zijn wat zwaarder dan dat de geur doet vermoeden. Ik proef chocolade, karamel, fudge, krenten, citrus en nog veel meer fruit. Wauw, dit is een super mooie combinatie van een zachte whisky die toch vol met smaak zit. Later komt er nog een bittertje van sinaasappelschil en gember naar voren.
De afdronk is best lang, de citrus, rook en fruittonen blijven lekker lang in de mond plakken.
Deze whisky is erg mooi in balans, zeker niet te jong (waarom NAS??) en een mooie volle smaak. Het is zeker waar voor je geld!