Nikka from the barrel

Deze kleine fles (500ml) bevat een bijzondere whisky. Het is een double matured, blended whisky gebotteld op cask strength.

Nikka?

Nikka is een van de grootste whiskymerken uit Japan. Veel mensen weten niet dat er in Japan ook whisky gemaakt wordt, maar dat gebeurt dus al bijna 100 jaar. Japanse whisky wordt zelfs gezien als de whisky die het meest op Schotse whisky lijkt, maar die niet in Schotland gemaakt wordt.

Hoe zit dat dan?

In 1918 ging een zekere Masataka Taketsuru naar Schotland om daar het vak van whisky maken te leren. Hij ging naar de universiteit van Glasgow en liep stage bij Bo’ness, Longmorn en Hazelburn distillery’s. Na vier jaar ging hij weer terug naar Japan (met zijn Schotse verloofde Rita) en in 1923 ging hij werken bij Suntory. Elf jaar later begon hij zijn tweede distilleerderij, Dai Nippon Kaju Co Ltd (vertaling -echt waar-: de grote Japanse sap fabriek). In 1952 werd de naam ingekort naar Nikka.

Deze Nikka from the barrel is een blend van malt uit de Yoichi distillery (helemaal in het noorden) en grain whisky uit de Miyagikyo distillery (centraal Japan). Beide locaties zijn van Nikka. De locatie van de Yoichi distillery heeft Masataka zelf uitgekozen vanwege het klimaat. Het wordt er in de winter zo’n 7 graden kouder dan in Schotland en in de zomer zo’n 9 graden warmer. Over het algemeen lijkt het klimaat daar erg op het Schotse klimaat, alleen iets extremer in de warmste en koudste perioden. Ook de stills en de manier van verwarmen zijn zoals Masataka dat in de Bo’ness distillery heeft geleerd.
Dus, een malt uit het noorden en grain whisky uit centraal Japan, beiden op locatie gerijpt. Na het blenden worden ze weer in first fill bourbon vaten gedaan en op 51,4% alcoholsterkte gebotteld. Het is een NAS whisky die al verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. Nou, hoe smaakt dat?

De smaaknotities

De kleur van de whisky is goud, in de fles roodkoper.
De geur is heel mooi licht, bloemen, citrus-fruit en sinaasappelschil zijn de eerste geuren die ik oppik. Maar, na een tijdje komt er ook de zoete geur van abrikoos en kruiden naar boven.
De smaak is veel steviger dan de geur doet vermoeden. Het is natuurlijk een whisky van iets meer dan 50% alcohol. Dat is op zich al erg sterk, maar daardoor zitten er ook oliën in de whisky die andere smaken aan de alcohol doen hechten. (Foezelolieën, die vanaf 46% in de whisky zitten indien de whisky non-chill filtered is).
Dat betekent dat ik er dadelijk ook een paar drupkes water in doe. Maar, eerst puur…
De eerste smaken zijn kruiden, eiken, karamel. Later komen ook de fruitsmaken van abrikoos en peer naar voren.
Met water (even een paar minuten laten staan) is de geur veel minder aanwezig. De smaak daarentegen is veel bloemiger en zachter, veel meer fruit, zoet, het is een hele andere whisky geworden.
De afdronk is heel lang, fruit, eiken en vanille zijn de smaken die in de mond blijft hangen.

Conclusie

Het enige minpunt van deze whisky is de fles. Die ziet er misschien schattig uit, maar schoon inschenken lukt er niet mee. Ik heb er maar een schenktuitje op gezet, met enige tegenzin.

Verder heeft die meneer Taketsuru prima werk geleverd, een heerlijke whisky die prima is om van één dram een tijdje te genieten…héérlijk!

Nikka from the barrel

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!