Nikka?
Nikka is een van de grootste whiskymerken uit Japan. Veel mensen weten niet dat er in Japan ook whisky gemaakt wordt, maar dat gebeurt dus al bijna 100 jaar. Japanse whisky wordt zelfs gezien als de whisky die het meest op Schotse whisky lijkt, maar die niet in Schotland gemaakt wordt.
Hoe zit dat dan?
In 1918 ging een zekere Masataka Taketsuru naar Schotland om daar het vak van whisky maken te leren. Hij ging naar de universiteit van Glasgow en liep stage bij Bo’ness, Longmorn en Hazelburn distillery’s. Na vier jaar ging hij weer terug naar Japan (met zijn Schotse verloofde Rita) en in 1923 ging hij werken bij Suntory. Elf jaar later begon hij zijn tweede distilleerderij, Dai Nippon Kaju Co Ltd (vertaling -echt waar-: de grote Japanse sap fabriek). In 1952 werd de naam ingekort naar Nikka.
Hij heeft twee distillery’s gebouwd. Een in het hoge noorden van Japan, de Yoichi distillery. De andere staat wat meer centraal in het midden van Japan, de Miyagikyo distillery. In die laatste is deze whisky gemaakt.
Coffey
In 1963 en 1966 heeft Masataka tweemaal een speciale distilleer-still uit Schotland laten komen. Het is een still die door de Ierse Aeneas Coffey in 1822 is uitgevonden, de column still. Het is een hoge toren met geperforeerde, dwarsplaten erin. De wash gaat0 aan de bovenkant erin en van onderuit blazen ze er hete stoom in. De wash sijpelt door de perforatiegaatjes naar beneden en de stoom verhit het. De alcohol verdampt daardoor en die damp gaat dan naar de condensor.
Deze manier van distilleren -die in 1830 is gepatenteerd- heeft de wereld van distilleren drastisch veranderd. Niet alleen kon er sneller en continu gedistilleerd worden, de output had een veel hoger alcoholpercentage.
Ze gebruiken deze column still veel voor gin, grain whisky en voor whisky die voor blends bedoeld is.
Masataka heeft leren werken met deze column still in de Bo’ness distillery in 1919. Het was niet eenvoudig om de still te bedienen, het vereist nogal wat kennis en skills. De meerwaarde is het bijzondere karakter van de spirit die ermee gemaakt wordt.
Wat zit er dan in de fles?
Deze whisky is een single malt die in zo’n Coffey still is gedistilleerd. Dat is nogal uniek, dit is de eerste keer dat ze een single malt met zo’n column still maken. De whisky rijpt vervolgens in oude vaten. Welke precies en hoelang is niet te achterhalen.
Ze gebruiken een sterkte van 45% ABV (alcohol by volume), ik kan niets vinden over eventuele bijkleuring of filtering. Opmerkelijk is dat ze een draaidop gebruiken in plaats van een kurkdop.
Er staat “grain whisky” op het etiket, daarvoor had de whisky eigenlijk uit een pot still moeten komen.
Op het rugetiket kun je lezen: “Discover this whisky’s extraordinary texture, which Nikka has especially developed for whisky aficionados.”
De kleur, geur en smaak van deze Coffey malt
De kleur is mooi licht goudgeel. Ik denk niet dat er een kleurstofje bijgedaan is.
De geur van de whisky is heel fris, zacht en zoet. Ik ruik eerst citrus samen met ander fruit. Heel opvallend vind ik de geur van peer, zoals de peren waterijsjes van vroeger. Na een paar keer ruiken komen er ook zachtere geuren als vanille en groene kruiden naar voren.
De smaak is ook heel vriendelijk, zacht en friszoet. De eerste tonen die ik proef zijn -net zoals de geur- citrus. Maar al snel komen er warmende smaken naar voren. Ik proef heel duidelijk chocolade en vanille, samen met groene kruiden.
De afdronk is behoorlijk lang. De fruit smaken blijven lekker hangen en de whisky dooft langzaam uit in een droog eiken.
Wauw! Ik had al eerder Nikka from the Barrel gereviewd, maar deze is óók echt fantastisch! Ik denk dat er nog wel meerdere Nikka’s aan gaan komen.
正隆さんには脱帽です oftewel, Masataka-san ni wa datsubōdesu (Chapeau Masataka!)