De Zuidam distillery
Millstone whisky komt van de distilleerderij Zuidam in Baarle-Nassau. Ze hebben daar meer dan 50 jaar ervaring met het maken van sterke dranken; genever, likeur, gin, korenwijn, rum en natuurlijk whisky. De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molen die de gemoute gerst maalt tot grist, het meel waarvan het bier (wash) wordt gemaakt.
De fermentatie gebeurt op lage temperatuur gedurende 5 tot 7 dagen, soms zelfs langer dan dat. Dat is bovengemiddeld lang en het zorgt voor een fruitig karakter in de whisky.
Vervolgens wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in kleine, handgemaakte, koperen ketels. Door die kleine maat is er veel contact met het koper, waardoor ongewenste smaakjes geëlimineerd worden. Ook het distilleren gebeurt langzamer dan gemiddeld, sommige zaken moeten nu eenmaal niet overhaast gebeuren.
Ze hebben een varia aan stills staan. De nieuwste stills zijn twee pot stills uit Schotland (van Forsyths uit Moray, Speyside). Ze hebben daarnaast twee Duitse stills staan en er tegenover ook nog twee column stills.
De laatste stap in het proces is het rijpen in hun eigen ‘warehouse’. In Schotland verdampt ongeveer 2% per jaar uit de vaten, het zogeheten “Angel’s share”. In het warehouse van Zuidam verdampt 4 tot 6% per jaar vanwege de hogere temperatuur en lagere luchtvochtigheid…dat zul je wel ruiken!!
Hun eerste whisky die op de markt kwam is de 5 jarige single malt. In 1996 zijn ze begonnen ermee te experimenteren en in 2007 kwam die eindelijk uit. Sindsdien zijn ze bij Zuidam het assortiment aan het uitbreiden.
Rye Whisky
Rye is Engels voor rogge, de oorspronkelijke grondstof voor Amerikaanse whiskey. Het is nogal lastig om rogge-whisky te maken omdat die erg gaat schuimen en werken tijdens het fermentatieproces. Het is bij Zuidam de eerste paar keer goed fout gegaan met als gevolg dat het schuim over de vloer ging. Het voelt dan alsof je behangplaksel moet opruimen.
Uiteindelijk hebben ze het (erg goed) onder de knie gekregen bij Zuidam. Met de 100 Rye hebben ze meerdere prijzen gewonnen. De hoofdprijs is misschien wel “Best Rye whisky of the world”.
Wat zit er in deze fles?
Het is dus een Rye whisky, dat betekent dat het een zeer kruidige smaak heeft. Het is een Founders Reserve, dat betekent vaak een kleine oplage waarbij speciale vaten zijn geselecteerd. Er zijn van deze variant 872 flessen gebotteld. De whisky heeft tien jaar gerijpt, van november 2012 tot en met 15 juni 2023. De rijping heeft plaatsgevonden in Amerikaans eiken, er wordt niet vermeld wat in die vaten heeft gezeten.
De whisky is natuurlijk gekleurd, ongekoeld gefilterd en op een cask strength van 52,6% ABV de fles in gegaan.
De beleving van deze Rye whisky
De kleur is donker amber, een mooie volle, bruine kleur.
De geur is heel karakteristiek rogge, met geuren van karamel, kruiden, citrus, vanille, honing, sinaasappelschil, eiken, chocolade…wat een geurbom is dit!
Alle geuren zitten heel mooi evenwichtig bij elkaar, met een duidelijke eiken achtergrond.
De smaak is erg zacht voor z’n sterkte, maar wel enorm vol. Bij de eerste slok zit de mond meteen vol met kruidige smaken, wauw!
Ik proef heel veel, de meest duidelijke tonen die ik kan onderscheiden zijn de houttonen (eiken, cederhout), kruiden (koriander) en specerijen, citrus, sinaasappel en donkere chocolade. Later, na wat slokjes komen ook wat zwaardere smaken naar voren, leer, meer hout, hars…en dan wordt het wat lastiger. Maar, jemig zeg, wat een prachtige whisky is dit!!
De afdronk is iets minder lang dan ik gehoopt had, Zeker de specerijen (kaneel) blijven lang hangen, samen met het eiken en een zacht pepertje.
Het is geen goedkope whisky, maar 100% waar voor je geld…we mogen echt trots zijn dat dit een Nederlands product is: wereldklasse!