Lot No40 Rye Whisky

Hiram Walker distillery

Deze whisky werd gemaakt door Hiram Walker en was altijd een hele populaire whisky. Begin 2000 zijn ze met de productie gestopt…tot grote verbazing van iedereen. Tegenwoordig is de distilleerderij in de handen van Pernod Ricard en sinds een paar jaar is het weer op de markt. Het productieproces is onveranderd en de populariteit is weer vanouds.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky wordt gemaakt in kleine batches en in een pot still. Er is 100% rogge gebruikt die niet gemouten wordt. Hierdoor krijgt de whisky een pittiger karakter en een langere afdronk. Het bijzondere van het hele proces is dat de eerste distillatieronde in een column still gebeurt, de tweede ronde is in de pot still. Na het distilleren gaat het in nieuwe Amerikaans eiken vaten en ligt het minstens zeven jaar te rijpen. Door de vorm van de warehouses en het Canadese klimaat blijft het tot ver in het voorjaar erg koud rondom de vaten waardoor de whisky lekker rustig aan rijpt.

De smaaknotities

De geur van deze Canadese Rye is weer die typische rye geur, die herken ik nu wel duidelijk. Hier zit ook een behoorlijke sinaasappel(schil) geur in. Daarnaast ruik ik ook iets zoets van karamel of hopjesvla ofzo.
De smaak is heel prominent, alsof er smaken aan zijn toegevoegd (wat niet zo is natuurlijk), heel kruidig en bloemig. Ook de smaak van het eikenvat is goed te proeven, vanille en bruine suiker. Als de whisky langer in de mond zit wordt die heel erg lekker pittig, spicy!
De afdronk is half lang, beetje pittig en de rye smaak blijft lekker hangen, heel erg lekker.

Weer een rye whisky die erg lekker is, ik denk dat ik weer een toppertje heb gescoord.

Tags:

Lot No40 Rye Whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!