Lochlea Our Barley

Lochlea?

Lochlea is een boerderij die in het zuidwesten van Schotland ligt. Tot 2006 was het een melkveebedrijf, totdat Neil en Jen de boerderij overnamen. Ze zijn tot 2014 doorgegaan met stamboekvee, maar toen vonden ze dat het roer om moest om levensvatbaar te blijven. Ze gingen de hele 50 ha gebruiken voor de verbouw van brouwgerst. Daarop voortbordurend kwamen ze op het idee om een nieuwe Lowland distillery te bouwen.
De verbouwing van de stallen en boerderij begon in 2017, de voormalige varkensstal en het hart van de boerderij werden omgebouwd tot distilleerderij. De veestallen werden herbestemd tot warehouses. De diverse vergunningen waren in 2018 allemaal geregeld, het stoken kon beginnen!
Gedurende tien jaar noemde Robert Burns Lochlea zijn thuis, van 1777 tot de dood van zijn vader in 1784. Overdag werkte Burns hard op de boerderij en ’s avonds genoot hij van het gezelschap van zijn vrienden, terwijl hij debatteerde in de Bachelors’ Club in het nabijgelegen Tarbolton. De grond en Robert Burns hebben het eerlijke, gepassioneerde en vooruitstrevende karakter van Lochlea-whisky geïnspireerd.

De distillery

Lochlea staat onder leiding van ex-Laphroaig Distillery Manager John Campbell. John is de afgelopen 27 jaar werkzaam geweest als master distiller bij Laphroaig. Hij brengt daarmee een schat aan kennis met zich mee om Lochlea te helpen hun potentieel te verwezenlijken.
Ze zijn zich bij Lochlea erg bewust van de vooroordelen over Lowland whisky’s. Ze proberen met deze whisky dan ook iets heel anders neer te zetten. Hiervoor gebruiken ze onder andere twee verschillende fermentatie-lengtes (66 en 116 uur), waardoor een grotere diepte in de smaak bereikt wordt. Vervolgens gaat de wash in de still en die wordt erg langzaam opgestookt om zo meer kopercontact te krijgen.
Ze produceren ongeveer 180.000 l.p.a. (liter pure alcohol) met behulp van een mashtun van 2 ton, 6 houten washbacks en 2 op maat gemaakte koperen stills. Ze vullen alle vaten ter plaatse, ongeveer 30 per week en ze worden opgeslagen in de drie warehouses.

Wat zit er in de fles?

Deze ‘Our Barley’ variant is gemaakt van meerdere gerstsoorten die volledig op de eigen Lochlea boerderij zijn geteeld. De whisky heeft gerijpt in drie verschillende soorten vaten, namelijk ex-bourbon barrels, sherry butts en STR casks. Met name dat laatste soort vat geeft de whisky een levendige, diepe smaak.
De leeftijd is niet bekend, maar de wijze van filtering wel. Ze hebben de whisky ongekoeld gefilterd en met z’n eigen natuurlijke kleur de fles in gedaan op een sterkte van 46%.

De beleving van deze whisky

De kleur is behoorlijk licht, ik zou het geelgoud noemen.
De geur is zoet van honing en fruit. Ik ruik het duidelijkst peer, maar ook aardbeien en perzik. Op de achtergrond ruik ik ook vanille en groene kruiden.
De smaak is mooi vol en zoet. Ook in de smaak kom ik eerst fruit tegen, maar niet zo duidelijk te herkennen als in de geur. Vrij snel komt er ook een pepertje in de smaak, samen met een kruidig palet. Na wat meer slokjes komen er steeds andere smaken vrij. Ik proef noten, karamel, specerijen en nu komt de smaak van peer weer duidelijk naar voren.
De afdronk is lang, de geproefde smaken ebben langzaam weg en laten een wasachtige smaak in de mond achter.

Deze lowlander is echt een hele mooie whisky om in de kast te hebben staan, vol en volwassen van smaak…heerlijk!

Tags:

Lochlea Our Barley

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!