Deze whisky komt uit Frankrijk, Charente om precies te zijn. Charente is een district waar bijvoorbeeld Cognac in ligt.
Dat komt goed uit voor deze distillery, ze rijpen de whisky namelijk in Cognacvaten.
Whisky en Frankrijk?
Je zou zeggen dat whisky onlosmakelijk met Schotland verbonden is. Nu weet je inmiddels dat dit absoluut niet waar is, er zijn in totaal zo’n twintig whisky producerende landen en
Frankrijk is er daar een van. Niet alleen hebben ze zo’n 90 whisky distillery’s, ze zijn ook de koploper in whisky consumptie. In Frankrijk wordt per hoofd van de bevolking de meeste whisky gedronken.
De distillery
Deze whisky komt van de Les Bienheureux distillery. Les Bienheureux (de gelukkige mensen), opgericht in 2015, bracht een revolutie in de markt voor gedistilleerde dranken door middel van nieuwe innovaties. In de praktijk betekent dit dat een product pas op de markt wordt gebracht als het bij een blinde proeverij boven de beste concurrenten uitsteekt. Daardoor winnen ze met verschillende sterke dranken (rum, whisky) meerdere grote prijzen.
Aangemoedigd door dit succes investeert het bedrijf nu 10% van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling.
De whisky
Alle ingrediënten van deze single malt komen uit Frankrijk, de meeste uit het eigen district. Ze gebruiken gemoute en ongemoute gerst voor de wash. De fermentatie gebeurt in RVS tanks en duurt een week, wat erg lang is. Vervolgens gaat bij het distilleren enkel het middendeel door, het hart. De kop en staart worden afgevangen en weggedaan.
De rijping duurt minimaal 3 jaar (duh) en ze gebruiken hier alleen maar ex-cognac vaten voor. De whisky gaat op een sterkte van 42% ABV in de fles (met schroefdop).
De beleving van de whisky
De kleur is behoorlijk donker, rood koper. Ik denk dat er een kleurstofje bij is gedaan. Ik kan daar echter niets over vinden op de etiketten.
De geur is vol en rijk, met een sterke hint van mout en fruit (appels, peren). Op de achtergrond ruik ik iets van hop en vanille.
De smaak is zacht en vol. De eerste smaak die ik proef is vergelijkbaar met de geur, moutig en graan. Ook het fruit is in de smaak goed aanwezig, met rode appels en rood fruit. Later komt er ook eikenhout, vanille, vijgen, anijs, drop en groene kruiden bij. De smaak is een beetje een rommelige mengeling van de verschillende tonen.
De afdronk is halflang, met tonen van peper, was en groene kruiden.
Ik ben er verbaasd over dat ze zelf zeggen dat hun producten een blinde proeverij moeten winnen. Dat herken ik niet in deze whisky. Er zitten dan wel veel smaken in, maar het is geen whisky met een “wauw-factor”, niets blinkt uit. De whisky is zeker niet duur, maar dat vind ik ook wel in de smaak te herkennen. Voor de betaalde prijs kan ik wel (veel) betere whisky’s kopen.