Distillery: Kamiki whisky
Eigenaar: Yoshino Spirits Co
Opgericht: 2017
Regio: Nara, Honshu Japan
Prijs: € 45,- tot € 60,- (Het is een 0,5 liter fles)
Kamiki? daar heb ik nog niet eerder van gehoord…
Het is een van de 40+ Japanse distillery’s die na 2008 is geopend, dus dat is niet vreemd. Eerst maar een beetje achtergrond.
De tempel en de naam
Bij deze distillery draait het allemaal om een specifieke tempel, de Ōmiwa Shrine.
Dit Ōmiwa-heiligdom ligt aan de voet van de berg Miwa, een heilige berg die door de tempel wordt bewaakt.
Deze tempel in Nara is een van de oudste nog bestaande shinto-heiligdommen van Japan. De tempel is opmerkelijk omdat het geen heilige beelden of voorwerpen bevat, omdat men gelooft dat het de berg Miwa dient. Om dezelfde reden heeft het wel een gebedsruimte, maar geen plek waar de godheid kan worden gehuisvest.
Het wordt gezien als een beschermheiligdom voor de Japanse alcoholproducenten. De meeste bekende families van alcoholproducenten wonen in Nara en deze families hebben een eeuwenoude traditie in het produceren van alcohol voor de Ōmiwa.
De alcohol die door deze families wordt geproduceerd, wordt als zegening geserveerd in shinto tempels.
De berg Miwa kent vele legendes en wordt al sinds de oudheid aanbeden als de heiligste berg van de God.
Geïnspireerd door de prachtige briesjes die van de berg van de God komen, hebben ze de whisky KAMIKI genoemd, waarbij “KAMI” “GOD” betekent en “IKI” “ADEM”.
De distillery
Kamiki distillery werd in 2017 opgericht door Yoshino Spirits Co. Dat is een Japans bedrijf dat zich met name richt op distillaten met een culturele en ambachtelijke achtergrond.
Hoewel het merk best wel jong is, heeft het snel internationale aandacht gekregen vanwege zijn unieke rijpingsproces (daarover later meer) en het blenden van Japanse en internationale malt whisky’s. De blend bevat vaak zorgvuldig geselecteerde whisky’s uit Japan én andere whiskyproducerende landen (zoals Schotland), wat bijdraagt aan het dieper gelaagde smaakprofiel.
Over de inrichting van de distillery kan ik helemaal niets vinden. Ik kan zelfs geen foto’s van de binnenkant van de distillery vinden.
Ze hebben vier varianten op de markt: Kamiki Intens Wood, Kamiki Sakura Wood finish, Kamiki Dark Wood (limited editions) en deze Kamiki blended malt. Ze gebruiken water uit de natuurlijke bron van de Soni hooglanden. Dat water is buitengewoon zuiver, het heeft de naam een van de beste waterbronnen van Japan te zijn.
Een paar leuke details: rond de fles zit een rood lintje met de Japanse karakters 神 息. Dat betekent Shisoku, ‘Goddelijke adem’.
Op de zijkant van de doos staan de Japanse karakters: 吉 野 杉 樽 熟 成 Maar dan onder elkaar. Dat betekent: Rijping in Yoshino cederhouten vaten.
Wat zit er in de fles?
Deze NAS whisky is een blend van de mooiste Japanse malt whisky’s samen met malts uit andere delen van de wereld (waaronder dus ook Scotch malt).
De rijping van Kamiki Blended is heel bijzonder vanwege de combinatie van traditionele rijping en de cederhout finish.
De whisky rijpt allereerst in klassieke eikenhouten vaten. Dit zijn meestal bourbon- of sherryvaten om die typische whisky kenmerken als vanille, honing en gedroogd fruit te ontwikkelen. Deze eerste rijping kan een aantal jaren duren, afhankelijk van de batch.
Na die traditionele rijping wordt de whisky overgeheveld naar vaten van Japans cederhout, specifiek Yoshino Sugi. Dit hout is afkomstig uit de bossen van de Yoshino-regio in Nara. Deze unieke houtsoort wordt traditioneel gebruikt voor tempelbouw, vanwege de aromatische en duurzame eigenschappen.
De lengte van deze rijping wordt ook niet bekendgemaakt, maar het gaat meestal om enkele maanden tot maximaal een jaar. Vanwege de dominante smaak van het cederhout zou te lang finishen de smaak van de whisky met bitterheid kunnen overheersen, hier komt dus kennis en vakmanschap bij kijken.
De whisky is natuurlijk gekleurd, ongekoeld gefilterd en is op een sterkte van 48% in de vierkante halve liter flesjes gedaan.
Leeftijd: NAS
Vaten: Sherryvaten, bourbon barrels en Japans cederhout
Alcohol: 48% ABV
Filtering: unchill filtered
Bijkleuring: nee
Hoe smaakt zo’n cederhout finish dan?
De kleur is bruin met een rode gloed erin.
De geur is heel aromatisch, ik ruik meteen dat de rijping op ander hout heeft plaatsgevonden. Het zal wel de geur van cederhout zijn, ik ken die geur niet. Naast deze zachte, warme geur ruik ik nog wel het een en ander dat ik wel herken. Ik pik geurtjes van citrus, fruit (peer, kersen), bloesem, vanille en wat aardse geuren op.
De smaak is in eerste instantie ook dat (hoogstwaarschijnlijk) cederhout. Die is in de smaak veel duidelijker aanwezig dan in de geur. Naast deze houtsmaak proef ik rijk zoet fruit (perzik, kersen), mout, vanille, kruiden (kaneel, peper), bloesem en aardse (bos) smaken.
Deze whisky heeft echt een ander smaakpalet door de cederhout-rijping, erg apart.
De afdronk is behoorlijk lang, er blijft een pepertje hangen samen met kruiden en die houtsmaak.
Ik vind ‘m mooi!