Distillery: Kamiki whisky
Eigenaar: Yoshino Spirits Co
Opgericht: 2017
Regio: Nara, Honshu Japan
Prijs: € 60,- tot € 65,- (het is een 0,5 liter fles)
De tempel en de naam
Bij deze distillery draait het allemaal om een specifieke tempel, de Ōmiwa Shrine.
Dit Ōmiwa-heiligdom ligt aan de voet van de berg Miwa, een heilige berg die door de tempel wordt bewaakt.
Deze tempel in Nara is een van de oudste nog bestaande shinto-heiligdommen van Japan. De tempel is opmerkelijk omdat het geen heilige beelden of voorwerpen bevat, omdat men gelooft dat de tempel de berg Miwa dient. Om dezelfde reden heeft de tempel wel een gebedsruimte, maar geen plek waar de godheid kan worden gehuisvest.
Het wordt gezien als een beschermheiligdom voor de Japanse alcoholproducenten. De meeste bekende families van alcoholproducenten wonen in Nara en deze families hebben een eeuwenoude traditie in het produceren van alcohol voor de Ōmiwa.
De alcohol die door deze families wordt geproduceerd, wordt als zegening geserveerd in shinto tempels.
De berg Miwa kent vele legendes en wordt al sinds de oudheid aanbeden als de heiligste berg van de God.
Geïnspireerd door de prachtige briesjes die van de berg van de God komen, hebben ze de whisky KAMIKI genoemd, waarbij “KAMI” “GOD” betekent en “IKI” “ADEM”.
De distillery
Kamiki distillery werd in 2017 opgericht door Yoshino Spirits Co. Dat is een Japans bedrijf dat zich met name richt op distillaten met een culturele en ambachtelijke achtergrond.
Hoewel het merk best wel jong is, heeft het snel internationale aandacht gekregen vanwege zijn unieke rijpingsproces (daarover later meer) en het blenden van Japanse en internationale malt whisky’s. De blend bevat vaak zorgvuldig geselecteerde whisky’s uit Japan én andere whiskyproducerende landen (zoals Schotland), wat bijdraagt aan het dieper gelaagde smaakprofiel.
Over de inrichting van de distillery kan ik helemaal niets vinden. Ik kan zelfs geen foto’s van de binnenkant van de distillery vinden.
Ze hebben vier varianten op de markt: Kamiki Intens Wood, Kamiki blended malt, Kamiki Dark Wood (limited editions) en deze Kamiki Sakura Wood finish. Ze gebruiken water uit de natuurlijke bron van de Soni hooglanden. Dat water is buitengewoon zuiver, het heeft de naam een van de beste waterbronnen van Japan te zijn.
Een paar leuke details: rond de fles zit een rood lintje met de Japanse karakters 神 息. Dat betekent Shisoku, ‘Goddelijke adem’.
Op de zijkant van de doos staan de Japanse karakters: 吉 野 杉 樽 熟 成 Maar dan onder elkaar. Dat betekent: Rijping in Yoshino cederhouten vaten.
Wat zit er in de fles?
Deze variant van de Japanse Kamiki is een bewerking op de gewone blended malt.
Dat betekent dat de basis – een blend van Japanse en internationale maltwhisky’s – aanvankelijk rijpt in traditionele eiken vaten (bijvoorbeeld bourbon- of sherryvaten). Hiermee wordt de typische complexiteit van vanille, honing en gedroogd fruit ontwikkeld.
Vervolgens gaat de whisky voor de tweede rijping over in vaten gemaakt van Yoshino-Sugi (Japans cederhout).
Tot slot krijgt de whisky nog een finish in vaten van Sakura-hout (Japanse kersenbloesem). Dit geeft een bloemig en lenteachtig karakter. Al met al heeft de whisky dus in zeer speciale vaten gelegen, dat geeft de smaak sowieso een sterke houtsmaak mee.
De whisky is ongekoeld gefilterd en met zijn natuurlijke kleur het flesje van 0,5 liter ingegaan. Ze hebben weer een sterkte van 48% ABV aangehouden (net als de gewone blended malt).
Kort samengevat is dat dus:
Leeftijd: NAS
Vaten: sherryvaten, bourbon barrels, Japans cederhout (Yoshino) en Japans kersenhout (Sakura)
Alcohol: 48% ABV
Filtering: unchill filtered
Bijkleuring: nee
De beleving van deze Cederhout-Kersenhout combinatie….
De geur is heel rijk en vol. Ik ruik veel hout en fruit, perzik en rijpe banaan. De houtachtige geuren doen me denken aan de sauna. Op de achtergrond ruik ik ook een hint van kaneel en kruidnagel.
De smaak is erg vol, maar ook erg vriendelijk en zoet. Allereerst weer de houtsmaken, meer dan in de geur. Naast het hout proef ik ook weer de specerijen en het fruit. In de smaak is het veel minder de banaan, maar meer rijpe kersen en meloen. Op de achtergrond proef ik ook iets van (boen)was.
De afdronk is behoorlijk lang en spicy. De smaak van kers blijft een poosje in de mond hangen en gaat langzaam over in een zacht floraal einde.
Deze Sakuravariant heeft een veel meer uitgesproken houtsmaak dan de blended malt. Als je daarvan houdt is dit een hele mooie finish. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dit iets teveel vinden…
