James E.Pepper 1776 straight rye whiskey

VS

Straight rye whiskey,  wat is dat?

In de Verenigde Staten wordt rye whiskey wettelijk gemaakt van een mash (het bier) van ten minste 51% rogge. De andere ingrediënten in de mash zijn meestal van maïs en gemoute gerst. Het wordt gedistilleerd tot niet meer dan 80% en gerijpt in ‘charred’ (verkoolde), nieuwe eiken vaten. De whiskey wordt met maximaal 62,5% in de vaten gedaan. Als de rye whiskey minstens twee jaar oud is en niet vermengd is met andere sterke dranken, mag die “straight rye whiskey” heten.

Wat zit er in de fles?

Deze straight rye whiskey is gemaakt van 95% rogge en 5% gemoute gerst. De leeftijd is 3-4 jaar en het water dat ze gebruiken komt uit de historische kalksteenbron. De whiskey is gebotteld op 100 proof, dat betekent 50% alcohol.
De whiskey werd van 1780 tot en met 1958 gemaakt in Lexington, Kentucky. Na meer dan 50 jaar werden de deuren weer geopend door ene Amir Peay en in 2017 werd er weer whiskey geproduceerd. Het procedé is nog wel identiek aan de wijze waarop meneer Pepper zelf de whiskey maakte.

De smaaknotities

De kleur is best donker, bruin.
De geur is erg zoet, met een typische geur die ik niet kan duiden…Ik ben even gaan zoeken op het internet en volgens verschillende reviews blijkt het de rogge te zijn. Ook kruidnagel, citrus en honing zijn duidelijk aanwezig.
De smaak is erg opmerkelijk. Het is gebotteld op 50% alcohol, dus het is in eerste instantie een stevige binnenkomer. De hoofdsmaak is sinaasappel, big time! Ook het eikenhout is duidelijk aanwezig. De geur is minimaal vergeleken met de smaak, de smaak is echt enorm. De smaak blijft zich ontwikkelen, er komen vlagen van gember en kruiden voorbij maar ook die honing en vanille van het hout zijn in de smaak aanwezig.
De afdronk is best lang, moutig en een beetje scherp.

Wat een heerlijke whiskey is dit…ik heb een nieuwe ‘altijd-op-voorraad’ gevonden.

James E.Pepper 1776 straight rye whiskey

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!