De distillery
Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.
Wat zit er in de fles?
Gordon Motion, de Master whisky maker, heeft voor deze whisky voornamelijk sherry-seasoned Europese eikenhouten vaten geselecteerd voor de warme, kruidige tonen. Daarnaast heeft hij ook sherry-seasoned Amerikaanse eikenhouten vaten gebruikt voor de basis van zoete vanille. Dan heeft hij ook nog enkele refillvaten toegevoegd voor de algehele zachte en kenmerkende Highland Park smaak. De whisky is gebotteld op 44% alcohol om de levendige fruitigheid en kenmerkende heide-turfrook van de whisky door te laten schijnen.
Is het wel een fles?
De whisky zit helemaal niet in een glazen fles maar in een keramische fles met glazen afwerking. Een eeuw of twee geleden werd whisky bij Highland Park standaard in aardewerken vaten opgeslagen. In de distillery in Orkney hebben ze nog van die aardewerken vaten gevonden. Vervolgens heeft Highland Park Wade Ceramics uit Stoke-on-Trent benaderd om een hedendaags alternatief voor de eeuwenoude vaten te maken. Het is een duurzame fles geworden, gemaakt van lokaal geproduceerde grondstoffen. De volledig loodvrije porseleinen karaf is van binnen en van buiten met glas geglazuurd en bedrukt met het leeuw- en slangontwerp dat op veel van de glazen flessen voorkomt. Op de achterkant van de fles is een hartmotief te vinden, de naam van deze whisky voorstellend.
De smaaknotities
De kleur van de whisky is mooi rood koper. Natuurlijk gekleurd door de verschillende sherry-seasoned vaten.
De geur is kenmerkend Highland Park. Licht zoet van de sherry, vanille, honing, duidelijke maar licht aanwezige turfrook (niet medicinaal!), kruiden en een lichte citrusgeur op de achtergrond.
De smaak is vol, zacht maar ook krachtig. Je proeft meteen dat deze whisky complex is, meerdere laagjes die een rijke smaak vasthouden. Kruiden (kaneel, peper), vanille, lemon, tikje bitter. De whisky wordt langzaam zachter als je meerdere slokjes neemt. De vanille- en mout- en houtsmaak komen meer naar voren.
De afdronk is behoorlijk lang, de lemon(schil) en vanille blijven in de mond hangen, samen met de mooie honing-turf rook.
Conclusie
Ik geloof niet dat ik ooit een Highland Park heb geproefd die ik niet lekker vond. Dat geldt ook voor deze variant, ik denk zelfs dat die wel in de top 3 komt, WAUW!!