Highland Park
Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km buiten de uiterste noordkust van Schotland. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall, waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.
Viking Pride
De 18 Year Old Viking Pride is door de Amerikaanse whisky-expert F. Paul Pacult uitgeroepen tot ‘Best Spirit in the World’ (Spirit Journal). Het is de meest bekroonde Highland Park single malt whisky die werd onderscheiden met zowel Goud als een Ultieme Aanbeveling (met een score van 96) in de International Spirits Challenge van 2021.
De 18 jarige variant is tot nu toe de laatste whisky die aan de beurt komt voor een make-over. Hij komt uit de classic serie met de 12 jarige Viking Honour, de 15 jarige Viking Heart en de naamloze 21 en 54 jarige varianten. Voor die laatste moet je eerst een registratieformulier invullen om de GBP 39.000,- te mogen uitgeven aan deze stokoude whisky.
Wat zit er dan in de fles?
De 18 Year Old single malt rijpte op een hoog percentage (meer dan 50%) first-fill sherryvaten van Europees en Amerikaans eikenhout. Ze zien bij Highland Park deze whisky als een eerbetoon aan de vijf pilaren van hun specifieke productieproces. Die vijf pilaren zijn de moutvloeren waar de mout handmatig gedraaid wordt, de turf van de Hobbister Moor, sherry (seasoned) vaten, de koele rijping door het eiland-klimaat en de samenstelling van de verschillende vaten (Cask Harmonisation).
De whisky is (uiteraard) natuurlijk gekleurd en gebotteld op 43% alcoholsterkte (ABV).
De beleving van de whisky
De kleur is donkergoud die toch een tikje naar het geel gaat.
De geur is heel subtiel en zijdezacht. De eerste geur die ik oppik is een zoete honinggeur, maar ook het zoete van kersen. Na een tijdje komt er ook een achtergrondgeur van mout en eiken bij.
De smaak van de whisky is geweldig in balans. De geur zet zich voort in de smaak. Maar er zit nu ook de heerlijke kruidige turf bij. Ik proef het fruit, de kersen zitten vooraan. Er komen smaken bij die ik in de geur niet heb gevonden: sinaasappelschil, karamel, kruiden, een zilte waas op de achtergrond. Ook de specifieke Highland Park turf is prachtig op de achtergrond aanwezig.
De afdronk is behoorlijk lang. De geproefde smaken doven heel langzaam uit, het eindigt met de turfrook en de zoete honing.
Wauw, je betaalt er iets meer voor, maar dan heb je ook wel een fenomenaal mooie whisky!