De Glenrothes distillery
The Glenrothes is vernoemd naar de stad Rothes in het hart van de Speyside. De uitspraak verbaasde me in eerste instantie een beetje, ik verwachtte dat het “The Glenrooths” zou zijn, maar het is The Glenròthus met een korte o dus. Rothes betekent zoveel als ‘ontmoeting met het water’. Het stroompje “Rothes” ontmoet net ten noord-oosten van de stad de grotere rivier ‘De Spey’.
De meeste whisky die in deze distilleerderij wordt geproduceerd gaat in blends, de bekendste is wel Famous Grouse.
De Glenrothes staat bekend om de kwaliteit, structuur en smaak, het resultaat van meer dan 140 jaar whiskyervaring. Sinds de opening is de whisky van de distilleerderij een van de meest gewilde uit de Speyside. In 2018 ontving The Glenrothes 25 Year Old de hoogste waardering van de Ultimate Spirits Challenge, de Chairman’s Trophy for Best Speyside Single Malt.
Glenrothes is een van de weinige distilleerderijen die een kuiperij (cooperage) in eigen beheer heeft.
Ze zijn in 1879 opgericht en zijn nooit gesloten geweest. In 1922 was er een grote brand in warehouse No 1, waardoor duizenden liters whisky verloren gingen (200.000 gallons…maar hoeveel is dat?).
Ze hebben nu 5 wash stills en 5 spirit stills en twintig washbacks. Voor de rijping gebruiken ze refill vaten, zoals ex bourbon- en sherry vaten, maar ook sherry seasoned eiken vaten. Die laatste zijn virgin oak vaten, waarin een tijd sherry heeft gezeten om ze het sherry karakter mee te geven. Dit gebeurt vanwege het tekort aan sherry vaten voor de whisky rijping.
Wat zit er in de fles?
Sinds een tijd komt Glenrothes weer met een leeftijdsaanduiding. Ik heb eerder de Robur Reserve gereviewd, daarvóór hadden ze de Vintage varianten. Deze waren beide niet met leeftijdsaanduiding. Nu hebben ze een 12, 18, 25 en een 42-jarige variant.
Deze 12-jarige variant heeft de volle periode gerijpt in de sherry seasoned casks. Die vaten zijn vanuit de eigen kuiperij naar Jerez, Spanje gebracht om daar de sherry behandeling te krijgen.
De whisky is natuurlijk gekleurd en is gebotteld op 40% alcoholsterkte.
De smaaknotities
De kleur is dus natuurlijk, donker goud met een koperen schijn er in.
De geur is in eerste instantie sherry, maar er komen meteen zoete geuren van fruit bij. Banaan, sinaasappel, maar ook vanille en bloesem zitten in de geur.
De smaak is heel mooi vriendelijk en licht. Wat ik proef is wel een beetje het verlengde van de geur. Zoete banaan en vanille (geen sinaasappel in de smaak) zijn de eerste smaakjes die ik oppik. Maar al snel komen er wat andere tonen naar boven, hoofdzakelijk meloen, specerijen en kruiden.
Ook de afdronk is zoet en behoorlijk lang. De meloen blijft lang hangen, samen met een mild pepertje.
Al met al is het een zeer prettige whisky om echt van te genieten!