De distillery
Glenmorangie staat bekend om een paar hele bijzondere feiten.
Glenmorangie heeft de hoogste stills van Schotland, 5,14 m om precies te zijn. Net zo hoog als een volwassen giraffe. Deze stills zijn van oorsprong oude gin-stills die William Mattheson overkocht om zo de Glenmorangie distillery te starten. Die hoge stills zorgen voor veel reflux, zeker omdat de nek na de bocht nog steeds verder omhoog gaat. Op die manier komen alleen de meest vluchtige alcoholdampen in de condensor en krijg je een lichte en vriendelijke whisky. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Laphroaig die hele korte, lage stills heeft…daarmee krijg je dus dikke, zware whisky.
Ze hebben ook een eigen bos in de VS, The Ozark mountains. Daar maken ze zelf vaten van Amerikaans eiken die eerst twee jaar blootgesteld worden aan de open lucht. Vervolgens worden ze uitgeleend aan Jack Daniel’s en Heaven Hill en rijpt er vier jaar lang bourbon in. Dan worden de vaten in z’n geheel naar Schotland vervoerd om er vervolgens tien jaar Glenmorangie in te laten rijpen.
Glenmorangie staat ook bekend als de uitvinder van het finishen. Dat is echter niet helemaal waar. Die eer gaat naar David Stewart van The Balvenie, die in 1983 The Balvenie Classic creëerde.
Glenmorangie heeft het finishen wel tot grote hoogte gebracht en een ommezwaai in de whiskywereld veroorzaakt. Eind jaren ’90 kwamen ze met een speciale variant, het was The Original die nog twee jaar langer in speciale vaten had nagerijpt. Tegenwoordig brengen ze drie varianten standaard op de markt, Nectar D’or die in Sauternes vaten heeft gerijpt, Lasanta heeft in sherryvaten gerijpt en voor Quinta Ruban gebruiken ze portvaten om te finishen. Ze hebben meerdere speciale finishes, maar deze drie hebben ze in principe altijd op de markt.
Wat zit er in de fles?
The Quinta Ruban is dus The original die pakweg tien jaar heeft gerijpt op first- en second-fill bourbonvaten. Vervolgens wordt de whisky nog eens vier jaar in Port vaten gelegd. Dat was in eerste instantie dus maar twee jaar. De twee jaar extra rijping in die portvaten maakt dat de chocoladetonen beter naar voren komen.
Quinta komt af van het portugese ‘Quintas’ ofwel wijnboerderij. Ruban is gaelic voor Ruby, de soort port die in de vaten heeft gezeten.
Er zijn twee soorten vaten gebruikt, 225 liter ruby barriques en 670 liter ruby pipes.
Deze whisky is non chill filtered en niet bijgekleurd. De whisky is -net zoals de andere uit deze serie- gebotteld op 46%.
De beleving van deze 14 jaar oude whisky.
De kleur is best donker, rood tot bruingoud.
De geur is heel fruitig, daar hoef je het glas niet eens voor naar de neus te brengen. Maar, als je dat wel doet ruik je heel veel finesse. Chocolade, munt, mandarijn, kruiden en een hint van hout op de achtergrond.
De smaak is superzacht, met als eerste weer die chocolade en munt (after eight in een glas). Gedroogd fruit, mandarijnen, specerijen (peper, nootmuskaat) en wat van noten proef ik. Het is een prachtige blend van smaken waarbij ieder van de genoemde tonen continu aanwezig is. Na een zoveelste slok komen ook wat zwaardere smaken naar voren, maar niet te prominent. Ik proef iets van leer en tabak op de achtergrond.
De afdronk is erg lang en zacht. De zwaardere smaken blijven mooi hangen, het dooft uiteindelijk uit in een droge eikensmaak.
NICE!