Glenkinchie distillery

Met mijn beste maatje, Ivar, ga ik ieder jaar een paar dagen erop uit. Deze reis gingen we met z’n tweetjes de carnavalsgekte ontvluchten in Schotland, een whiskyreis…uit die reis ga je meerdere distillery-bezoekjes lezen.

De eerste distillery van die reis was er een vlak bij Edinburgh (uitspraak: èdin-brah), een lowland whisky die vaak geassocieerd wordt met Edinburgh, Glenkinchie. De nickname van die whisky is namelijk The Edinburgh Malt.

De reis erheen

We hadden zelf geen vervoer (we waren met de vlieger), dus we namen de bus. Dat is verder geen straf in dat gebied, wat een natuurpracht!!
We namen de bus naar Pencaitland, een klein plaatsje op zo’n 20 km afstand van Edinburgh waarna we nog zo’n 2 km mochten lopen naar de distillery.

De aankomst

De distillery ziet er niet uit alsof die er al meer dan honderd jaar staat. Toch gaat de geschiedenis van de distillery terug naar 1825.
Het is wel allemaal heel netjes, mooi verzorgd en opgeruimd rondom (en binnen) de distillery. Bij binnenkomst werden we bij de receptie ontvangen, ze vroegen of we interesse hadden in een tour…Tuurlijk, daar komen we voor.
“We have a special offer for you, Lads”. Ze boden ons een ‘journal’ aan. Een gratis paspoortje (zie foto’s) waarmee we gratis entree hadden bij de aangesloten distillery’s: Dalwhinnie, Glen Ord, Royal Lochnagar, Blair Athol, Oban, Clynelish, Cardhu, Cragganmore, Dufftown, Glen Elgin, Knackando, Glenkinchie, Talisker, Lagavuin en Caol Ila. Bij inchecken krijg je een stempel op de betreffende bladzijde en als je alle stempels hebt, krijg je een Quaich. Ik moet er nog 5…maar niet alle distillery’s zijn open voor bezoekers. Dus, gratis entree bij deze distillery’s, een kortings-voucher bij aanmelden en uiteindelijk een tinnen quaich als ik een rijtje vol heb. Ik begrijp dat ze zijn gestopt met het uitgeven van de journals…gelukkig voor ons blijven deze gewoon geldig (ik heb er toen ook nog een voor mijn vrouw meegenomen).

Binnen in het gebouw

We mochten doorlopen naar hun museum(pje) totdat de tour begon. Het is een leuk ingericht museum waar ze een hele leuke maquette hebben van een distillery. De foto’s ervan gebruik ik nog steeds in mijn proeverijen om de verschillende fases van het whisky maken te illustreren .

De tour was vergelijkbaar met een tour door een andere distillery. Het proces is natuurlijk precies hetzelfde, het ziet er vergelijkbaar uit. Alleen, iedere distillery is weer net iets anders dan de andere. Helaas is het hier niet toegestaan om foto’s tijdens de tour te maken. Daarom zijn de afgebeelde foto’s hieronder meer van voor en na de tour. Bij een andere blog (Auchentoshan bijvoorbeeld) zal ik meer foto’s van de distillery-tour bijvoegen.

Tot slot

Na de tour kom je bij de tasting bar uit, we mogen drie drams kiezen om te proeven. Ik vond het toen opmerkelijk dat het assortiment whisky’s voor minder dan de helft bestond uit Glenkinchie. Later leerde ik dat ze niet zoveel verschillende varianten hebben…de rest is ook van Diageo, de eigenaar van Glenkinchie.

We kozen er een paar uit, ik nam de 12 jarige Glenkinchie, een Talisker en een Cragganmore om te proeven. Van die laatste was ik erg gecharmeerd en heb daarvan dus een fles meegenomen (met de kortingsbon die ik kreeg bij mijn gratis entree, hihi). Ik heb er maar een goede gewoont van gemaakt om een fles te kopen als ik gratis binnen mag…dat hebben ze dan wel verdiend.

Ook hier was ik na het bezoek erg enthousiast geworden, het blijft machtig interessant!! Ik wist dat ik er nog een paar op de planning had staan, dus het werd een snoepreisje…whoohoo!!

Deze vakantie zouden we nog naar Glengoyne (geen tour want die had ik al eens gezien), Oban en Auchentoshan gaan, dus we hadden nog wat om naar uit te kijken.

Glenkinchie distillery

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!