Distillery: Glenglassaugh distillery
Eigenaar: Brown-Forman
Opgericht: 1875
Regio: Highlands, Schotland
Prijs: €50 – €55
De distillery
De Glenglassaugh (Glen-glass-ah) is een Highland distillery die net ten oosten van de grens met de Speyside, helemaal tegen de kust van de Noordzee ligt.
De distillery is in 1875 opgericht en -met tussenpozen- in bedrijf geweest tot 1986. Toen moesten de deuren ’voorgoed’ sluiten.
20 Jaar later heeft een aantal investeerders de stills afgestoft en in december 2008 liep er weer new make spirit door de spirit safe. Bij de heropening in 2009 werden er drie aged expressies op de markt gebracht, er waren net voor de sluiting in 1986 namelijk nog veel vaten gevuld. Ze kwamen met een 21-jarige, een 30+ jarige en een 40+ jarige whisky.
De eerste whisky die ze nieuw gingen produceren heette Revival (herleving), die in 2012 op de markt kwam. Snel daarna kwam de Evolution uit. Nog later zijn ze ook met een peated variant gekomen, Torfa. De single malt wordt veel gebruikt voor de blends van Famous Grouse, Cutty Sark en Douglas Laing’s blended whisky’s. In 2013 heeft de BenRiach Distillery de stokerij overgenomen.
Ze hebben maar twee stills staan, met een totale productiecapaciteit van 1.000.000 liter per jaar.
Sinds 2023 hebben ze de core range een totale make-over gegeven. Niet alleen de flessen zien er anders (prachtig) uit, ook de varianten zijn herzien. Nu bestaat de core range uit een 12 jarige single malt, de NAS Sandend en deze Portsoy.
De distillery is uitgerust met:
Stills: één wash still en één spirit still
Water: Glenglassaugh bron
Washbacks: 4 gemaakt van Oregon pine en 2 gemaakt van RVS
Productie: 1 miljoen liter per jaar
Wat zit er in de fles?
Deze Portsoy is de vervanger van Torfa, de nieuwe geturfde variant dus. De naam Portsoy komt af van het havenstadje dat net ten oosten van de distillery ligt. Het is een NAS whisky die stevig geturfd is. De whisky rijpt in een combinatie van sherry-, bourbon-, en portvaten. De oorsprong daarvan kan ik niet achterhalen.
Ze hebben de whisky op een mooie sterkte van 49,1% in de prachtige fles gedaan, uiteraard unchill filtered en natuurlijk gekleurd.
Leeftijd: NAS
Vaten: Sherry vaten, bourbon barrels en port barriques
Alcohol: 49,1% ABV
Filtering: unchill filtered
Bijkleuring: nee
Wat is de beleving van deze Portsoy?
De kleur is rood koper.
De geur is allereerst de turf. Die is duidelijk aanwezig, maar niet overheersend. Ik ruik ook een zilte geur, het doet echt denken aan de kust (met een vuurtje in de avondschemer aan de branding, heerlijk!). De geuren die ik verder oppik zijn zacht fruit, sherry, zoet, honing en een lichte hint van leer.
De smaak is heel toegankelijk voor de alcoholsterkte, heel vol, maar ook bijna zacht te noemen. De turf is minder duidelijk aanwezig in de smaak. Specerijen, chocolade, zout, zoet fruit zijn smaken die ik als eerste proef. Ze noemen het zelf stevig geturfd, maar ik zou het eerder licht geturfd willen noemen. In de smaak is de turf wel aanwezig, maar met mate op de achtergrond.
Na wat slokjes komen er andere (zoete) smaken naar voren, kersenjam, tropisch fruit en ook een stevig pepertje dat zich over de tong heen legt.
De afdronk is niet zo lang, het zilte en de turf blijven wel nog even hangen…het is een prettige afdronk.
Ik had nog de Torfa staan, dus heb ik ze even vergeleken.
In de geur zijn ze heel vergelijkbaar, wat betreft de smaak is de Torfa iets zachter en zoeter. De Portsoy heeft iets meer bite en karakter en is wat complexer. Ze zijn vergelijkbaar, maar ik vind de Portsoy toch wel een stukje mooier…