Glenfiddich Orchard Experiment

Deze variant is de vijfde uit de “experimental series”. Eerder proefde ik al Project XX, IPA casks en Fire and Cane. Dan is er ook nog Winter Storm om deze reeks van vijf special releases volledig te maken. Gezien de prijs van deze Winter Storm denk ik dat het nog wel even gaat duren voordat ik die ga proeven (meer dan € 300,- tegenwoordig).

Glenfiddich

Wie kent ‘m niet, Glenfiddich is jarenlang de best verkochte single malt van de wereld geweest. Dat hebben ze grotendeels te danken aan de drooglegging. Er werd in die tijd (1920 tot 1933) geen whisky verkocht (althans, niet legaal), maar Grant Gordon (de master distiller die toen aan de knoppen mocht draaien) voorzag dat het maar een beperkte periode zou duren en bleef gewoon produceren. In 1933 werd de drooglegging afgeschaft en Glenfiddich kon -samen met 5 andere distillery’s- de wereld bevoorraden. Hierdoor stonden ze meteen sterk in een explosief groeiende markt.
Sinds 1961 wordt Glenfiddich gebotteld in de kenmerkende driekante fles. Die drie kanten staan voor de drie kenmerkende ingrediënten van whisky: water, zuurstof en gemoute gerst. Er wordt ook beweerd dat de fles deze vorm heeft, zodat die niet per ongeluk onder het bed uit kan rollen.
Een tweede reden waarom Glenfiddich zo bekend is, is omdat ze vanaf 1963 buiten Schotland gingen adverteren. Single malt verkocht hoofdzakelijk alleen binnen Schotland, de rest van de wereld dronk met name blended whisky’s. Ze zijn begonnen op Shannon Airport in Ierland, een 5 jarige single malt. Het was een groot succes en al snel was Glenfiddich de best verkopende single malt van de wereld. Die status hebben ze nog steeds.
Glenfiddich presenteert op dit moment zo’n 35 varianten op hun site, een erg indrukwekkend portfolio. Om al deze whisky-varianten te maken hebben ze 43 stills staan, 16 wash stills van elk 9000 liter en 27 spirit stills van elk 4.500 liter. Die staan allemaal in één distilleerderij in Dufftown in de Speyside.

De distillery is uitgerust met:
Stills: 16 wash stills en 27 spirit stills
Water: The Robbie Dhu Spring
Washbacks: 32 gemaakt van Oregon pine
Productie: 21 miljoen liter per jaar

Het experiment

Deze variant brengt een wereldprimeur op de markt. Het is gewone Glenfiddich whisky die z’n tijd heeft gerijpt op ex-bourbon vaten. Daarna heeft deze whisky 4 maanden op Somerset Pomona vaten gerijpt. Ik hoor je al denken: “Waarop?”.
In het zuidwesten van Engeland beheert Matilda Temperley het familiebedrijf, de Somerset Cider Brandy Company. Daar maken ze van tientallen soorten appels verschillende appeldrankjes. Een daarvan is Somerset Pomona, een likeur geblend van appelcider en appelsap. Het recept is een familiegeheim, maar de smaak ervan schijnt je regelrecht de boomgaard in te brengen.
Brian Kinsman is bij Matilda op bezoek gegaan en was volledig gecharmeerd van de smaak van de Somerset Pomona. Het experiment begon, maar was ook vrij snel afgerond. De smaak van de whisky die 4 maanden in deze unieke vaten had gefinished was geweldig, volgens Brian dan.
Normaal gesproken zouden vaten waarin Pomona heeft gerijpt niet gebruikt mogen worden. Volgens de Scottish Whisky Association mogen vaten waarin een drank met kunstmatige toevoegingen zoals suiker heeft gezeten, niet gebruikt worden. Matilda heeft voor deze variant echter Pomona ontwikkeld zonder suiker, dan mag het wel van de SWA. Brian heeft daarvoor de regels van de SWA nauwkeurig bestudeerd om niet teruggefloten te worden. Bij het Glen Moray cider cask experiment is dat fout gegaan en die whisky is niet goedgekeurd door de SWA.

Wat zit er in de fles?

Het is dus tweemaal gedistilleerde whisky die eerst een onbekend aantal jaren in ex-bourbon heeft gerijpt. De laatste 4 maanden heeft die in first fill Somerset Pomona vaten gefinished.
Ze hebben de whisky op een sterkte van 43% in de fles gedaan. Vanwege deze sterkte heb ik het vermoeden dat die gekoeld gefilterd is, er is zeker ook een kleurtje bij gegaan.
De whisky zit in een erg mooie fles, die hebben ze dan weer in de kenmerkende driehoekige kartonnen koker gedaan (en dat is prima!).

De smaaknotities

De kleur is mooi rood-goud koper
De geur is erg vol, zoet van fruit (appel) en krenten. Het is een frisse geur, een voorjaarsgeurtje. Er zit ook een citrus-zuurtje in, maar de geur is ook wel warmend. Na wat slokjes komen er ook geurtjes van fudge en honing naar voren.
De smaak is heel vriendelijk en vol. Het is een behoorlijk krachtige whisky; vanille, fruit (appel!), honing, nougat, kruiden (kruidnagel) zijn smaken die erg duidelijk te proeven zijn.
De afdronk van de whisky is behoorlijk lang. Het zoete blijft hangen en het eindigt in een droge eikensmaak.

Wauw…een topper!

Tags:

Glenfiddich Orchard Experiment

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!