Glen Breton 10

Een Canadese Glen?

Ik hoor je dan al denken, “Glen Breton? Daar heb ik nog niet eerder van gehoord.” Glen Breton klinkt als een Scotch, maar is een Canadese whisky.
Deze whisky komt van de Glenora Distillery op Nova Scotia aan de oostkust van Canada. Deze whisky is een single malt en niet een Rye-whisky, zoals ze die normaliter maken in Canada. Dus, gemaakt in de Schotse stijl met een Schots klinkende naam vanwege het voorvoegsel ‘Glen’ dat dal of vallei betekent in het Schots.

De rechtzaak

Die naam heeft wel tot furore geleid. De SWA (Scottish Whisky Association) vond dat het voorvoegsel ‘Glen’ te veel aan Scotch deed denken, omdat deze term bijna alleen maar voor Schotse whisky’s werd gebruikt.
Van 2007 tot en met medio 2009 waren de SWA en Glenora in een juridisch gevecht dat -na diverse hoger beroepen- uiteindelijk gewonnen werd door Glenora. In juni 2010 werd een 15-jarige versie van de Glen Breton single malt whisky uitgebracht. Het heette “Battle of the Glen”, ter herdenking van de juridische strijd van de distilleerderij over het gebruik van het woord “Glen”.

De oprichter en z’n nageslacht

De oprichter van de distillery en naastgelegen inn, Bruce Jardine is in 1989 begonnen met z’n levensdroom. Hij heeft het helaas niet mogen meemaken dat de distillery én inn uiteindelijk allebei goed in de markt stonden, hoewel hij wel de eerste gasten in de inn heeft mogen begroeten en ook heeft kunnen proeven van zijn whisky. De mensen die in de warehouses werken geloven dat de geest van Bruce daar nog iedere dag geniet van de Angel’s share van zijn geliefde whisky.
De opvolger van Bruce, Donnie Campbell (zal hij voorouders op Campbeltown hebben?) is inmiddels whisky ambassadeur in die distilleerderij.
Donnie was zo trots op zijn product dat hij op een vakantie naar Schotland een aantal flessen Glen Breton meenam. Hij ging daar naar verschillende distilleerderijen en nam telkens de tasting-tour. Hij bleef iedere keer een beetje hangen totdat de andere bezoekers weg waren, dan nodigde hij de tourgids en manager uit en kwam er een fles Glen Breton uit zijn rugzak. De Schotten waren telkens erg verrast door de Canadese whisky en hoe die leek op, maar ook verschilde van de Schotse whisky. Donnie kwam iedere keer ‘thuis’ met een bredere glimlach op zijn gezicht, tevreden over zijn missie van de dag.

Wat zit er in de fles?

Glen Breton heeft gerijpt in Amerikaanse eiken vaten in traditionele ‘dunnage warehouses’ die in de lange winter erg koud worden, in die kou gaat alles in slow motion.
De whisky wordt daar net zo snel aangevuld als dat er vraag naar is, zodat de voorraad stabiel blijft.
Glenora probeert de smaak van de whisky niet stabiel te houden zoals grote producenten wel doen. De huisstijl is wel duidelijk (zacht, zoet) iedere batch heeft z’n eigen karakteristieken en subtiliteiten. De whisky wordt niet gekoeld bij filteren (non-chill filtered), heeft geen toegevoegde kleurstof en wordt op 43% alcohol gebotteld.

De smaaknotities

De kleur is licht geel met een hele lichte rode tint erin.
De geur is heel kruidig, best een sterke geur van sinaasappel, maar ook chocolade en honing. De geur is erg duidelijk, maar heel vriendelijk…
De smaak is allereerst zacht en mild. De eerste smaken die ik proef zijn citrus, fruit en hazelnoot. Na een paar slokjes wordt een smaak die ik vanaf het begin wel proefde steeds duidelijker, kersen.

De afdronk is best lang met een ietwat bittere, droge afdronk.

Glen Breton 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!