Douglas Laing
Douglas Laing is een whisky blender die bestaande whisky’s gebruikt om een regio specifieke smaak neer te zetten. Zo heeft hij uit iedere regio wel een kenmerkende whisky gemaakt:
Timorous Beastie, een blend van Highland whisky’s; Scallywag uit de Speyside; Rock Island van diverse Islands whisky’s; Big Peat, natuurlijk van Islay; de al eerder besproken The Gauldrons uit Campbeltown,The Epicurean uit de Lowlands en Timorous Beastie uit de Highlands.
Maar, veel mensen denken dat Douglas Laing alleen maar blends van dit type uitbrengt. Niets is minder waar, alleen al uit de Highlands brengt hij op de markt:
Provenance Blair Athol 5 Years Old Sherry Finish, Strathearn Single Malt, Private Stock Highland Park 24 Years Old, Old Particular Highland Park 21 Years Old, Old Particular Inchgower 25 Years Old en dan ook nog 6 varianten Timorous Beastie: Meet The Beast Edition, de NAS, Global Traveller’s Edition 100CL, 25 Years Old, 18 Years Old.
The Gauldrons
Oké, de whisky. De naam ‘The Gauldrons’ betekent letterlijk baai van de stormen en het refereert naar de donker zanderige baaien van Campbeltown.
Volgens de overlevering heeft Robert the Bruce (1274-1329) daar vertoefd (en een slag op de Engelsen verloren) en een spin keer op keer het web opnieuw zien bouwen. Dat heeft hij als inspiratie gebruikt om te blijven vechten voor een vrij Schotland. Die spin is terug te vinden op de verpakking, in het midden van een web.
Het is een limited edition blend die op hele kleine vaten heeft gerijpt, dus met een flinke houtinvloed. De kansis groot dat de whisky afkomt van Glen Scotia of Springbank aangezien deze de twee Campbeltown distillery’s zijn. De whisky is 46,2% alcohol gebotteld.
De smaaknotities
De geur is droog, zilt, fruitig, zoet (honing) en een lichte jodium-geur. Er zit wat van mout op de achtergrond…De geur is lang niet zo medicinaal als bijvoorbeeld Springbank of Longrow.
De smaak is erg fris, turf, droog, eikenhout, zilt en de smaak komt uit op een karamelsmaak en ook de medicinale turf.
De afdronk is warm, peper, turf, kruidig…
Conclusie
Het is weer een prachtige whisky uit het huis van Douglas Laing. Deze is heerlijk voor de kouder wordende herfstavonden, hij staat vaak in de schappen rond Halloween vanwege het spinnenweb op het etiket…