Douglas Laing
We kennen deze bottelaar zeker wel van de Regional Malts: Timourous Beastie uit de Highlands, Scallywag uit de Speyside; Rock Island van diverse Island whisky’s; Big Peat, natuurlijk van Islay; The Gauldrons uit Campbeltown en The Epicurean uit de Lowlands. Alle zes zijn ze terug te vinden bij mijn reviews.
Maar, Douglas Laing maakt veel meer dan alleen dat. Zo heb ik ook al tweemaal een whisky van The Old Particular gereviewd, een single cask whisky die Douglas Laing gebotteld heeft met de naam van de originele distillery op het etiket.
Deze Provenance is vergelijkbaar aan The Old Particular, ik kan zelfs niet goed vinden wat het verschil tussen beide is. Zoals ze zelf zeggen over deze serie:
Provenance Single Cask Single Malts bieden een uitzonderlijke smaak van het enorm gevarieerde en fascinerende werk van de Schotse whiskyregio’s. Voor de herkomst bottelen we buitengewone Single Cask Single Malts uit een groot aantal Schotse whiskydistilleerderijen. Elke botteling wordt u aangeboden “zo natuurlijk als maar kan”, met een alcoholpercentage van 46% of hoger, en zonder kleurstoffen of chill-filtratie. Onze Exceptional Single Cask Whisky’s zitten boordevol buitengewone smaken en zijn een voorbeeld van onze ‘As Natural As It Gets’-filosofie door een rijke beloning te bieden aan diegenen die willen genieten van een dram rechtstreeks uit het vat.
Het zijn dus telkens maar zeer kleine batches van enkele honderden flessen. Als je snel gehecht raakt aan een whisky, is dit geen goede om te drinken. Zodra je de fles leeg hebt, is die ook niet meer te verkrijgen.
Teaninich?
Deze whisky komt van de Teaninich distillery (uitspraak tsje-A-na-nig of Tie-A-na-nig), een distillery uit het noorden van de Highlands (halverwege tussen Tain en Inverness), gelegen in het dorpje Alness.
De distillery is in 1817 gebouwd en heeft een rijke geschiedenis van verbouwingen en overnames. Ik zal je de het hele verhaal besparen. De huidige eigenaar is Diageo en ze produceren eigenlijk geen single malt, maar enkel whisky bedoeld voor blends. Je hebt hoogstwaarschijnlijk ook nog niet van deze distillery gehoord. Het leeuwendeel van de productie gaat naar Johnnie Walker whisky. Er zijn wel single malts te verkrijgen, maar sporadisch (ik heb een 12 en 17 jarige gevonden, de laatste voor € 325,-). Het is misschien daarom een geliefde whisky voor bottelaars. Op zoek naar informatie over deze fles vond ik varianten van verschillende bottelaars: Adelphi, Thompson Bros, Flora and Fauna serie, Signatory, The Ultimate, Mossburn en van Douglas Laing uiteraard. Ik heb deze variant overigens online niet (meer) kunnen vinden, ik denk dat ik ‘m te lang heb laten staan.
Wat zit er in de fles?
Dit is een van de 388 flessen die uit het Hogshead vat is gehaald, hoogstwaarschijnlijk ex-bourbon van Amerikaans eiken. De whisky is gedistilleerd in januari 2011 en gebotteld in december 2019 en heeft dus een leeftijd van 8 jaar. Ze hebben een sterkte van 46% aangehouden en de whisky is -zoals al gemeld- natuurlijk gekleurd en ongekoeld gefilterd. Meer is er eigenlijk niet te vertellen over de whisky…behalve hoe die smaakt dan…komtie:
De beleving van deze whisky
De kleur van de whisky is heel licht geel.
De geur is fris en fruitig. Er ontwikkelt zich een citrusgeurtje bij dat wat bitter wordt, citrusschil. Er zit een geurtje onder dat richting boter gaat…op een vriendelijke manier.
De smaak is net zo fris en fruitig als de geur. Het is een hele vriendelijke smaak die niet doet vermoeden dat het om een whisky van 46% gaat. Bij het derde slokje ga ik pas opschrijven wat ik proef en de smaak heeft zich behoorlijk veranderd. De smaak is iets dikker geworden, noten, karamel, mout, honing en behoorlijk wat vanille. Het fruit is er ook nog, maar nu in de vorm van zoet fruit zoals abrikoos of perzik. Op de achtergrond is een mooi palet van kruiden aanwezig…very nice indeed!!
De afdronk is -net zoals de geur en smaak- erg zacht. De geproefde smaken ebben heel langzaam weg, de honing en het fruit blijven plakken in de mond, samen met de kruiden. Uiteindelijk dooft het langzaam uit met de smaken van droog eiken.
Waarom heb ik deze whisky zo lang laten staan??