Dewar’s is wellicht de bekendste blend over de hele wereld. Het is zeker de blended whisky die de meeste prijzen in de wacht heeft gesleept. Ze hebben inmiddels meer dan 1000 medailles gewonnen in verschillende internationale wedstrijden.
De distillery
De distillery is opgericht door John Dewar sr. in 1846. Zijn twee zonen John A. Jr. en Thomas hebben het merk meer op de kaart gezet en in 1896 was Dewar’s al over de hele wereld bekend. De eerste prijzen werden toen ook al gewonnen, waaronder een gouden medaille in 1904 op de St. Louis World’s Fair.
Om een meer consistente voorraad whisky te hebben, richtten ze in 1896 de Aberfeldy distillery op. Deze whisky is nog steeds het hoofdbestanddeel in hun blends.
Dewar’s kent ook een aantal fusies en overnames. In 1925 sloten ze zich aan bij The Distillers group. Dat bleef een hele tijd stabiel totdat ze in 1986 overgenomen werden door Guinness.
In 1997 ging Guinness samen met The Grand Metropolitan over in Diageo, een nieuw bedrijf in de sector.
Een jaar later werd Dewar’s alweer verkocht aan Bacardi en zij zijn nu nog steeds de eigenaar.
De whisky
Er is een 15 jarige Dewar’s die The Monarch heet en een 15 jarige die double aged is. Ik heb nu de tweede voor me staan. Wat ze met ‘double aged’ bedoelen is dat de whisky eerst 15 jaar rijpt als single malt whisky en ‘fine grain whisky’ in eiken vaten. Daarna worden de vaten volgens hun blend-recept geleegd in een marriage tun en vervolgens gaat die weer in andere vaten om verder te rijpen: “We age, we blend, we age again”. Die tweede rijping doen ze voor extra ‘smoothness’.
In 1998 is Stephanie Macleod als master distiller aangenomen, zij heeft het ’double aging’ op de kaart gezet. Deze variant is de eerste die zij heeft gemaakt.
Ze gebruiken sherry en bourbon vaten voor de rijping, het is niet helemaal duidelijk welke ze precies hebben gebruikt.
De whisky is op een sterkte van 40% de literfles in gegaan (Travel Retail), is bijgekleurd met E150a en gekoeld gefilterd..
Hoe smaakt dat dan?
De kleur is koper-bruin, best donker.
De geur is heel zacht en vriendelijk. Een zoete geur van boomgaardbloesem en honing is het eerste dat ik oppik. Op de achtergrond ruik ik wat van gedroogd fruit (krenten).
De smaak van de whisky is net zo zacht en vriendelijk. De textuur is een beetje olie-ig, zijdezacht. Ik proef eerst noten en mout, maar daarna komen de fruitsmaken ook naar voren. Het zijn nu meer de gedroogde fruitsmaken dan de boomgaardbloesem die ik proef. Ik merk nu (na een stuk of vier – vijf slokjes) dat ik ook de hele tijd vanille heb geproefd, maar die merk ik nu pas op…
De afdronk is best lang waarbij de noten en mout blijven hangen.
Al met al is het geen verkeerde whisky, maar geen topper. Een prima whisky om te schenken aan iemand die kennis wil maken met whisky. Ik weet niet meer wat ik ervoor heb betaald, maar ik hoop niet meer dan €50,-…