De Cardhu Distillery

In de ochtend hadden we de Speyside Cooperage bezocht, de laatste middag in de Speyside was bestemd voor de Cardhu distillery.
Misschien denk je wel, waarom zou je die bezoeken? Je hebt Glenfarclas, Macallan, Glenrothes en nog een heleboel andere distillery’s in de buurt. Zijn die niet interessanter om te bezoeken?
Nou, op de eerste plaats is Cardhu een hele interessante distillery.
Cardhu is een van de oudste distillery’s van de Speyside met een indrukwekkende geschiedenis en whisky die niet alleen essentieel is voor de Johnnie Walker Blends, maar ook voor een veelgevraagde Single Malt Whisky. Cardhu is een van de populairste whisky’s in Spanje en Frankrijk.
Cardhu was de eerste distilleerderij die John Walker & Sons kocht en Cardhu Single Malt Whisky was een van de zes merken die de Original Classic Malts Selection startte, de vertegenwoordiging van de Speyside. Maar er was nog een reden om naar deze distillery te gaan.

The Journal

Jaren geleden kreeg ik bij Glenkinchie een ‘Journal’. Met dit ‘paspoortje’ kun je gratis binnen en een standaard tour volgen. De distillery’s die aangesloten zijn, zijn: Dalwhinnie, Glen Ord, Royal Lochnagar, Blair Athol, Oban, Clynelish, Cardhu, Cragganmore, Glenkinchie, Talisker, Lagavulin en Caol Ila.
Er staan ook drie distillery’s in die geen bezoekers ontvangen: Dufftown, Glen Elgin en Knockando.
Als je een distillery bezoekt, krijg je een stempel op de betreffende bladzijde. Heb je alle 12 de stempels, dan krijg je een tinnen Quaich, een ceremoniële drinkbeker. Ik moet nog vijf stempels. Helaas was Cragganmore gesloten, anders hadden we er nog een stempel bij gescoord. Dan moeten we maar een keer terug gaan 😉
Helaas zijn ze al een tijdje geleden gestopt met het uitgeven van deze journals, die van mij blijft gelukkig gewoon geldig.

Het plannen van de Tour

Bij het plannen van onze reis, hadden we in de ochtend de Speyside Cooperage gepland. Dat betekende dat we ‘s middags Cardhu gingen doen. Voor die middag was de standaard tour (Cardhu Flavour Journey) niet te boeken, maar moesten we voor de grotere “Cardhu Collection Tour” gaan. Die was wel wat duurder, maar we zouden een refund krijgen bij aankomst.
Bij aankomst bleek die refund erg lastig te zijn. In plaats daarvan kregen we een extra proefflesje mee om te proeven…dat was wel een beetje jammer.

De tour

Toen de groep compleet was (er kwam nog een gezin van twee ouders, twee dochters en een schoonzoon bij), kon de tour starten. Het begon met een film over de geschiedenis van de distillery, hoe Helen Cumming de distillery runde, het hele verhaal van illegaal stoken, de rode vlag, hoe haar man John de boetes kreeg, etc. Je kunt dat lezen in de review Cardhu whisky.
Vervolgens ging het verder met het verhaal over stoken, de drie ingrediënten (water, gerst, gist) en alles eromheen. Ook dat verhaal (dat hetzelfde is in elke distillery) kun je lezen op de website.
De rondleiding werd gegeven door een jonge dame die niet heel zeker van zichzelf was. Ze kwam nerveus over, lachte zenuwachtig en maakte her en der wat foutjes. De meeste heb ik maar laten gaan, zo belangrijk is het allemaal niet.


Bij Cardhu hebben ze zes stills staan, drie wash stills (elk 12.000 liter) en drie spirit stills (elk 10.500 liter). Die staan netjes in één rij naast elkaar, dat ziet wel opmerkelijk uit. Nog een opmerkelijk feit is dat er maar één spirit safe is voor alle zes de stills. Bij Auchentoshan hebben ze ook maar één spirit safe, maar daar hebben ze ook maar drie stills die samen een lijn vormen.
Bij The Glenlivet heeft iedere still zijn eigen spirit safe.

Na de stills en spirit safe komen de warehouses. We kwamen in een relatief kleine warehouse, die wel officieel gebruikt werd. Een viertal vaten lag open om aan te ruiken, testen of we konden ruiken wat er voorheen in had gezeten. Ze had niet in de gaten dat de maat van het vat al een beetje verraadde wat de oorsprong was (sherry butt van 500 liter, wijn-hogshead van 250 liter en twee ex-bourbon ASB van 200 liter).

De tour eindigde aan tafel, de proeverij. We kregen dus zes drams te proeven (Cardhu 12, Gold reserve, Cardhu 15, Distillery exclusive, Cardhu 16 en de cask strength-hand filled).
Het jammere was dat de eerste drie elk 40% ABV waren. Dat is vaak een commerciële keuze, maar ze vertelden dat de master distiller de whisky op deze sterkte het beste tot z’n recht kwam. Ik moet daarbij toegeven dat het ook hele soepele, makkelijk te drinken whisky’s waren.

We raakten (eindelijk) aan de praat met het gezin, het bleek dat moeder een Zuid-Afrikaanse is en dus ook Nederlands (Zuid Afrikaans) sprak. Het was nog een hele gezellige afsluiting, we hebben tot na sluitingstijd zitten ‘borrelen’.

Al met al brengt deze distillery toch wel nieuwe elementen, zeker de moeite waard om ‘even binnen te wippen’.

Tags:

De Cardhu Distillery

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!