Dalwhinnie 15

Dalwhinnie omschrijft zichzelf als “The gentle spirit”, maar staat ook wel bekend als “The honey whisky”.

De Distillery

Dalwhinnie ligt midden in de Highlands en misschien ook wel geografisch midden in Schotland. De locatie van de distilleerderij is zo gekozen dat het water van Lochan-Doire-Uaine makkelijk gebruikt kan worden. De naam Dalwhinnie komt uit het Gaelic Dail Chuinnidh en betekent zoveel als ‘de ontmoetingsplek’.

De distilleerderij is in 1897-1898 gebouwd en heeft in de loop der jaren een rijke geschiedenis opgebouwd. Volgens eigen zeggen is het dieptepunt begin 1900 geweest, toen waren ze in handen van “The Americans”, met de vrees dat de whisky volgens Amerikaans recept gemaakt ging worden. Tegenwoordig is Diageo de eigenaar en maakt Dalwhinnie 15 deel uit van de ‘Classic Malt Collection’, het is zelfs een van the original six.

De whisky

De whisky is gebotteld op 43% alcohol en is bijgekleurd met E150a. Dat is een karamelkleurstof die ervoor zorgt dat de whisky een consistente kleur heeft. Die kleurstof beïnvloedt de smaak niet (zeggen ze) maar haalt alleen de wat blekere kleur op van de bourbonvaten waarop deze whisky 15 jaar heeft gelegen.

Nou…hoe smaakt die dan?

De smaaknotities

De geur is zoet en erg vriendelijk. Na een paar snufjes verandert die van zoet fruit naar bloemig (appelbloesem) en honing…maar de boventoon is sowieso zoet…

De smaak van deze whisky is een mooie mix van noten en honing. Er zit iets van rook op de achtergrond, die zorgt voor een klein scherp randje.

De afdronk is vooral noten, met een beetje turf en is behoorlijk lang.

Water maakt dat de whisky opengaat, zachter wordt, het scherpe randje verdwijnt een beetje. Ik vind ‘m zonder water lekkerder, maar water verpest de smaak niet. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die dat wel lekkerder vinden.

Dalwhinnie 15

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!