Currach Atlantic Kombu seaweed cask

Rijpen op speciale vaten

Op speciale vaten rijpen is pas sinds eind jaren ’90 een trend geworden. Glenmorangie kwam toen met een aantal speciale finishes. Vanaf dat moment moesten de andere distillery’s hard aan de weg gaan timmeren. Sindsdien komen er misschien meer whisky’s met een naam dan met een getal op de markt. NAS wordt bijna de nieuwe standaard, het is natuurlijk een manier om aan de grote vraag te voldoen, whisky is meer populair dan dat het ooit is geweest.

Skibbereen distillery

De distillery in Skibbereen (Origin Spirits Ireland) heeft weer een nieuwe weg ingeslagen. Ze hebben Currach gemaakt, een whiskey met een heel bijzondere finish.
Allereerst, de whiskey wordt gemaakt van lokaal verbouwde gerst aan de zuid-oost kust van Ierland, ze distilleren driemaal en laten de whiskey dan rijpen in first-fill bourbon vaten.

Wat zit er nu in de fles?

Daarna komt de speciale finish. Ze nemen virgin oak amerikaans eiken vaten en charren de binnenkant door middel van het verbranden van zeewier. Dat zeewier wordt geoogst aan de westkust van Ierland, County Clare. Het zijn de brede zeewierbladen, Kombu zeewier die met de hand geoogst worden. Na het drogen wordt het vat gecharred door middel van het roosteren van de bladen ín het vat. De whiskey rijpt nog 3 maanden in deze speciaal geprepareerde vaten. Dit is de eerste whiskey waarvan de smaak op deze manier beïnvloed wordt door zeewier.
De naam van de whiskey komt af van de boten waarmee de monniken vroeger naar verre landen reisden om het geloof te verkondigen, The Currachs. Die bootjes worden nog steeds gebruikt om zeewier te verzamelen net uit de kust bij County Clare.
Met deze speciale finish proberen ze het land en de zee te verenigen in een whiskey, ik ben benieuwd!
De whiskey wordt gebotteld op 46% alcohol en is non-chill filtered.

De smaaknotities

De kleur is mooi donker goud, amber.
De geur is heel apart, een eerste geur die niet echt thuis te brengen is. Zal dat het zeewier zijn? Daarachter ruik ik wat van noten en karamel, een warme geur.
De smaak is duidelijk een Ierse whiskey, zacht en zoet. Maar, er zit een warme smaak in van koffie, chocolade en noten. Daarnaast zit de smaak die mij onbekend is, maar minder prominent dan in de geur. Ze noemen het zelf ‘umami’, ik verwacht dat dit afkomt van het zeewier. Ik vind het geen onaangename smaak, maar het is wel anders dan ik gewend ben tegen te komen in whisk(e)y. Ik moet zeggen dat ik er ook niet echt warm van wordt.
Als ik wat verder ga proeven, kom ik ook karamel, lichte rooksmaak, zout en aarde tegen. De afdronk is best lang, diep en die zoute umami blijft lang hangen.

Het is best wel een complexe whiskey, ik denk dat ik er wat water bij doe.

De geur verandert niet echt. De smaak is ineens veel matter, wat zoeter en minder van die umami. Dat is voor mij wel een verbetering, die umami en ik zijn nog geen echt vriendjes.

Nou, ze hebben met het Kombu zeewier een gedurfde weg ingeslagen, ik ben er nog niet van gecharmeerd. Ik denk dat het een acquired taste is…voor de liefhebber!

Tags:

Currach Atlantic Kombu seaweed cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!