Cotswolds Signature Single malt

De distillery

De Cotswolds Distillery is in 2014 opgericht door Daniel Szor (in 2011 begonnen met plannen en bouwen) en is de eerste ‘full-scale’ distilleerderij van de Cotswolds. In de eerste paar jaar verkopen ze natuurlijk nog geen whisky, geen inkomsten dus. Als oplossing daarvoor zijn ze ook Gin gaan maken. Eerst in één column still, maar de vraag werd zo groot dat ze een tweede column still moesten installeren.
De whisky wordt traditioneel gemaakt in twee pot stills. Alle stills in deze distilleerderij hebben een meisjesnaam; de wash still heet Mary en de spirit still heet Janis. Deze twee pot stills komen van Forsyths.

Het distilleerproces

De gerst die ze gebruiken komt van lokale boeren en wordt gemouten in de oudste vloermouterij van GB in Warminster. Ze malen de gemoute gerst zelf tot grist.
Tijdens het distilleren wordt altijd het eerste en laatste deel weggehaald, de head en tail. Het middendeel (heart) is de spirit die de vaten ingaat. Bij de Cotswolds distillery gaan ze opmerkelijk laat over van head naar heart en erg vroeg van heart naar tail. Dat betekent dat er zo goed als geen zware delen in de whisky achterblijven en er een bloemige, lichte whisky uitkomt.
De new make spirit die uit de spirit still Janis komt heeft een alcoholpercentage van 75% en is door de vroege overgangen al erg goed te drinken. Tijdens de tour krijg je een kleine sample van die new make spirit te proeven.

De Signature

De eerste whisky ooit gemaakt in de Cotswolds is de bekroonde Cotswolds Signature Single Malt Whisky. Deze is gemaakt met behulp van de lokaal geteelde, traditioneel vloergemoute Cotswold-gerst. De rijping vindt plaats in zeer actieve STR (Shaved, Toasted en Re-charred) ex-rode wijnbarriques en first-fill ex-Bourbonvaten. Ik kan het nergens iets vinden over de leeftijd, maar tijdens mijn bezoek vertelden ze dat hun whisky drie of vier jaar oud is. Deze is dus sowieso jonger dan vijf jaar.
Ze hebben de whisky gebotteld op een prachtige 46%, non chill filtered (uiteraard) en natuurlijk gekleurd.

De beleving van de Signature

De kleur is best donker, koper tot bruin.
De geur is zoet en zacht. Honing, fruit (perzik) en karamel. De geur is best warmend en vol.
De smaak is heel moutig en wat scherp. Het zoete zit ook in de smaak, samen met groene kruiden, sinaasappels, specerijen en karamel.
De afdronk is behoorlijk lang, waarbij de specerijen, de mout, een houtsmaak en fruit heel langzaam wegebben.

Ik vind het erg bijzonder dat ze bij Cotswolds zo’n jonge whisky toch de diepte mee kunnen geven alsof die tien of twaalf jaar oud is, heerlijk!

Tags:

Cotswolds Signature Single malt

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!