Cotswolds Founders Choice

Dit was mijn eerste review van een Engelse whisky. Dat is niet zo vreemd als je weet dat er ook maar zes distilleerderijen in Engeland zijn die ook daadwerkelijk whisky produceren.

De distillery

De Cotswolds Distillery is in 2014 opgericht door Daniel Szor (in 2011 begonnen met plannen en bouwen) en is de eerste ‘full-scale’ distilleerderij van de Cotswolds. In de eerste paar jaar verkopen ze natuurlijk nog geen whisky, geen inkomsten dus. Als oplossing daarvoor zijn ze ook Gin gaan maken. Eerst in één column still, maar de vraag werd zo groot dat ze een tweede column still hebben moeten installeren.
De whisky wordt traditioneel gemaakt in twee pot stills. Alle stills in deze distilleerderij hebben een meisjesnaam; de wash still heet Mary en de spirit still heet Janis.

Het distilleerproces

Tijdens het distilleren wordt altijd het eerste en laatste deel weggehaald, de head en tail. Het middendeel (heart) is de spirit die de vaten ingaat. Bij de Cotswolds distillery gaan ze opmerkelijk laat over van head naar heart en erg vroeg van heart naar tail. Dat betekent dat er zo goed als geen zware delen in de whisky achterblijven en er een bloemige, lichte whisky uitkomt.
De new make spirit die uit de spirit still Janis komt heeft een alcoholpercentage van 75% en is door de vroege overgangen al erg goed te drinken. Tijdens de tour krijg je een kleine sample van die new make spirit te proeven.

Wat zit er in de fles?

De vaten die ze gebruiken voor deze Founder’s Choice whisky zijn -zoals de naam al doet vermoeden- door de oprichter Daniel Szor zelf uitgekozen. Hij heeft hiervoor rode-wijn-bariques van 225 liter uit Amerika gekozen. Deze vaten zijn geschaafd, opnieuw getoast en vervolgens re-charred, waardoor ze weer enorm actief worden. Die nabehandeling gebeurt in Portugal. Een groot verschil met deze distilleerderij en veel andere distilleerderijen is dat hier de whisky voor de volle lengte op deze vaten ligt en niet slechts voor narijping. Ook worden alle vaten maar één keer gebruikt, ze zijn niet geschikt voor een tweede rijping.
Deze whisky heeft in 2019 de prijs: World whiskies awards “Best English single malt” gekregen.
Het bijzondere is dat ze op hun site alle ingrediënten beschrijven, dat heb ik niet vaak gezien. Odyssey malt, Anchor en Fermentis gist en water uit de kraan, maar voor gebruik eerst gedemineraliseerd, onthard en gefilterd…dat je het maar weet. Deze whisky is gebotteld op cask strength, 60,4%.

De smaaknotities

Het eerste wat opvalt is de kleur, een prachtig dieprode kleur…
Het eerste wat ik ruik is chocolade, bij het inschenken al. Zoet, boterzacht en ook wat koffie komt ook naar boven. Het is wel een ingetogen geur, niet explosief (wat je wel zou kunnen verwachten bij een whisky van deze sterkte).
De smaak is echt het verlengde van de geur, maar nu wel met de stevigheid die ik eerder verwachtte. Chocolade, siroop, rode bessen, toffee…en peper-pittig! Wauw!! (ik ben nu al benieuwd naar het effect van het water).
De afdronk is pittig maar niet erg lang, het wordt snel een pittige droge afdronk vol met notensmaken.

Ik heb er wat drupskes water bij gedaan…
De geur blijft vergelijkbaar, maar wel meer uitgesproken, maar nu ruik ik na een tijdje ook granen en gedroogd fruit.
De smaak nu is veel zachter, ronder en de peper is op de achtergrond…met water vind ik deze whisky echt lekkerder!

Cotswolds Founders Choice

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!