Compass Box is een whiskymaker, zo noemen ze zichzelf: “We are Scotch whiskymakers”. Dat is geen Engels woord, dat hebben ze zelf bedacht…en er -door speciale whisky’s op de markt te zetten- een betekenis aan gegeven.
Compass box is bekend van met name ‘Great King Street’, maar ze maken meer whisky’s die nogal bekend zijn: Hedonism, The Peat Monster, Oak Cross, Asyla om er maar een paar te noemen.
John Glaser, de oprichter van Compass Box, werkte vroeger bij grote whiskyhuizen, zoals Johnnie Walker. Daar leerde hij dat de kwaliteit van het eindproduct hoofdzakelijk lag bij de kwaliteit van de vaten. Hij is dan ook bij Johnnie Walker vertrokken vanwege een onenigheid met de gevestigde orde binnen de whisky-wereld. In plaats van te gaan zitten mokken, heeft hij zich vanaf 2000 via Compass Box opgewerkt tot een whiskyblender van allure, hij wordt wereldwijd gerespecteerd als whiskymaker.
Niet alleen de vaten, maar ook de whisky’s die ze gebruiken moeten van topkwaliteit zijn. Grondstoffen, distilleerproces, de eerste vaten waarop de whisky ligt, alles moet goed zijn. Uiteindelijk gaat het niet om een (oude) leeftijd. “Iedere whisky heeft z’n eigen leeftijd waarop die het best is, de kunst is om die leeftijd te vinden.”
Het motto van John Glaser is: “to me, whisky blending is an art- a platform for creativity”.
The story of the Spaniard
Deze ‘The story of The Spaniard’ bevat 8 verschillende whisky’s, uit verschillende Schotse regio’s: 40% van een Aberlour distilleerderij uit een sherry butt, 25% Teaninich van een wijnvat, 8% Deanston van refill sherry butt, 7% Deanston van refill hogshead, 5% Glen Elgin van recharred barrels en dan 15% Highland blended malt, zwaar gecharred. Die Highland blend bestaat dan uit 60% Clynelish, 20% Dailuaine en 20% Teaninich.
Dus, even snel opgeteld leert dat 48% van de whisky in sherry vaten heeft gelegen, daar is de naam van de whisky op gebaseerd.
Dat is dan wel weer een beetje onhandig…Ze hebben net een andere whisky met dezelfde naam gemaakt voor een gelijknamige bar uit New York. Dat is een limited editie met maar 340 flessen, die zijn -volgens mij- allemaal naar New York gegaan Dus weinig kans dat je die in het wild tegenkomt…
De smaaknotities
De whisky is gebotteld op 43% alcohol sterkte. Deze whisky is natuurlijk non-chill filtered en natural coloured. Mijn fles komt van de derde batch die is gemaakt ‘TS 2019-A’
De kleur is mooi helder goud.
De geur is geen sherry bom, maar het eerste wat ik ruik is sinaasappel, vanille en mout op de achtergrond. Later komt er iets wrangs-zoet bij kijken.
De smaak is verrassend! Siroop, honing, zacht, vol, chocolade, rozijnenkoekjes, amandel…wauw! Wat een geweldige smaakexplosie vindt er plaats zeg…
De smaak is hoofdzakelijk zoete zachtheid, sinaasappel komt er nog bij kijken, kersen als je ‘m wat langer in de mond houdt…
De afdronk is niet heel lang. Gedroogde kers, kaneel en menthol zijn de smaken die langzaam wegebben…wachtend op de volgende slok.